Елена Чългънова, РИМ – Благоевград: Васил Левски е бил един достоен пример за подражание на революционерите от Пиринския край

Елена Чългънова, уредник в Регионален исторически музей – Благоевград в интервю за предаването „Метроном“ по Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-жо Чългънова в началото на нашия разговор ще припомните ли на нашите слушатели и читатели защо Васил Левски е важен за нашата история?
Елена Чългънова: Васил Левски е най-святата личност в нашата национална история. Неговият живот и дело потвърждават това мое мнение, което не е само мое, но и на почти всички българи. Ако трябва да кажа няколко думи за неговата биография, то ще започна с това, че тя всъщност е много интересна и показва неговата всеотдайност към освободителната борба, посвещавайки себе си изцяло на нея. Вероятно най-интересно за слушателите и читателите Ви, говорейки за Левски ще бъде коментарът за събитията свързани с изграждането на революционната организация от Апостола, което всъщност представлява неговото най-значимо дело. В тази връзка искам да отбележа един доста интересен факт за жителите на Благоевград, че изграждайки основите на Вътрешната революционна организация и нейното разрастване Васил Левски идва и в нашия град. Това се случва през 1872 година като има доста доказателства потвърждаващи това нещо. Посещението на Васил Левски в нашия град е било част от обиколката която той предприема в Македония. За съжаление поради непредвидената му смърт, той не успява да основе в повече градове на Македония планираните революционни комитети. Говорейки за Васил Левски ми се иска така да се обърна към подрастващото поколение – да бъдат съпричастни към този така най-голям българин в нашата национална история, да пазят неговата памет и завети, тъй като това е една свята личност, с която може би единствено Христо Ботев е сравним в своето величие. Тези двама българи заслужават да бъдат почитани от целия български народ.
Фокус: Говорейки за Васил Левски и споменавайки посещението му в нашия град, то няма как да не Ви попитам става ли той като пример за много от нашите революционери? След освобождението на България от турско робство нашия край е няколко месеца по-късно е върнат в рамките на империята и борбата тепърва започва. Знаем, че дори Гоце Делчев е бил наричан Апостола на Пиринска Македония.
Елена Чългънова: Да, това което казахте е абсолютно вярно. Васил Левски е бил един достоен пример за подражание от всички негови последователи. Разбира се участниците в подготовката и провеждането на Априлското въстание са първите негови последователи. В този смисъл един от участниците в тази подготовка е Георги Измирлиев – Македончето, който е роден тук в нашия град, но развива своята дейност на територията на I – Търновски революционен окръг. Той самият е силно повлиян от идеите на Апостола и по тази причина, под негово влияние той се посвещава на национално-освободителната кауза. Както казахте след освобождението на България през 1878 година, след последвалия Берлински договор и разпокъсването на току-що освободената българска земя дейците, които основават Вътрешната македоно-одринска революционна организация през 1893 година и дейците на Върховния комитет основан през 1895 година изрично посочват в своите спомени, че са ползвали като един достоен пример за подражание именно делото на Апостола на свободата Васил Левски. Той и Христо Ботев действително са били едни светли образци, които са давали импулс, пример и сила на дейците на национално-освободителните движения, за да могат и те да изпълнят своя дълг и своите идеали.
Фокус: Емблематична за Васил Левски е фразата: „Дела трябват, а не думи“. Как смятате Вие можем ли да ги приложим към нашата действителност и въобще актуални ли са посланията на Апостола и днес?
Елена Чългънова: Разбира се. Васил Левски е велик не само заради своите дела и основаването на Вътрешната революционна организация, но и заради стимула, който дава на българския народ и жаждата за свобода. Той е велик и със своите завети и идеи, които са били актуални в неговото съвремие, през всичките години след смъртта му, та чак до нашето съвремие. В това всъщност се състои и част от неговото величие и безсмъртие.
Фокус: В Регионален исторически музей – Благоевград как пазите спомена за Левски и как ще отбележите 144-та годишнина от неговата смърт.
Елена Чългънова: Музея е едно място, едно огнище в което се съхраняват не само движими паметници на културата, но и духа на времето, на нашата история. А иначе годишнината отбелязахме с организирането на поредица от мероприятия като музейни уроци. Тук искам да кажа обаче, че във връзка с 180-годишнина от неговото рождение, което е на 18 юли 1837 година ние в музея ще организираме фото-документална изложба и едно тържество в което ще участват ученици и състави от Благоевград. Нашата цел е мероприятието което подготвяме да бъде направено публично достояние, за да може по подобаващ начин да отбележим тази кръгла годишнина от рождението на Апостола на свободата.
Фокус: Може ли да кажем, че заради кръглата годишнина която споменахте тази година ще е годината на Левски?
Елена Чългънова: Да. 2017 година е обявена като годината на Васил Левски, тъй като се навършват 180 години от неговото рождение.

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *