Инициативен комитет

Магдалена Жечева, РИМ- Търговище: Длъжни сме да приобщаваме към образа, делото и заветите на Левски хора от различни възрасти

Магдалена Жечева, директор на Регионален исторически музей- Търговище, пред Радио „Фокус“- Шумен.

Фокус: В Годината на Апостола, Регионален исторически музей- Търговище организира интересна проява. Г-жо Жечева, разкажете какво предстои днес?

Магдалена Жечева: Решихме да отбележим 180-тата годишнина от рождението на великия син на България Васил Левски, Апостола на свободата, по малко по-нестандартен начин. Не само с изложба, но и сред образите на Левски да проведем разговор с негова наследница за ценностите, предадени в семейните хроники, оцелели във времето, да потърсим и съвременните измерения на тази изключителна личност от българската история. От 17.30 часа в Славейковото училище ще открием изложбата „Аз Васил Лъвский в Карлово роден…”, с която гостува Национален музей „Васил Левски”. Изложбата представя образа на Левски и неговото дело чрез графични творби на български художници. Представени са 23 графични творби на карловския художник Дечко Тодоров, проф. Александър Поплилов, Ангел Ангелов, известен с псевдонима Граф Анчелоти и Галилей Симеонов. Поканихме и Христина Богданова, потомка, родственица на Васил Левски, пра-правнучка на неговата сестра Яна. От 15.30 часа в Регионална библиотека „Петър Стъпов” тя ще се срещне с участниците в клубовете „Млад възрожденец”, организирани от Обществен комитет „Васил Левски”, а от 18.00 часа е срещата и в Славейковото училище. Ние в музеите обикновено комуникираме с наследниците на исторически личности зад кадър, не винаги те са в обектива, но този път решихме именно чрез разговор с Христина Богданова отново да си спомним за Левски, да говорим за него в опит да очертаем съвременните измерения на делото му.

Фокус: Има ли исторически данни за пребиваване на Васил Левски в Търговищкия край?

 Магдалена Жечева: В Търговище има главна улица, именувана на Васил Левски още от 1927 година, има село, което носи неговото име, както и училища, но, за съжаление, нямаме исторически данни самият Левски да е пребивавал в Търговищкия край, изключвам епизодични, легендарни, повече с местен патриотизъм споменавания по селата, но всъщност Търговище не остава в страни от делото на Дякона. Преди 125 години, през януари 1872 година именно в Славейковото училище, където ще протекат днес нашите събития, е основан частен революционен комитет, който става част от Вътрешната революционна организация, основана, изградена от Васил Левски. Тогава представител на Централния комитет е Ангел Кънчев. Надявам се днес в музея за направим още една поредна стъпка към знанието за Апостола на свободата, да го преоткрием, да се докоснем до идеалите, ценностите и истините, които носи паметта за Левски.

Фокус: Защо всеки спомен, всяко свидетелство е важно и как всъщност това историческо познание възпитава?

Магдалена Жечева: Организирайки днешната проява, най- често задаваният въпрос беше – какво ново ще науча за Левски. Всъщност ние от малки научаваме за Левски, по- късно осъзнаваме същността и истината за делото му, но ние се нуждаем от едно вечно напомняне. Длъжни сме, още повече в музея това е наша обществена мисия, да поддържаме паметта за Апостола на свободата и да приобщаваме към образа, делото и заветите му хора от различни възрасти.

Ивелина ИВАНОВА