Мария Деянова: Заветите на Левски винаги ще ни обединяват и издигат като нация

Мария Деянова, директор на историческия музей в Карлово, в интервю за предаването на Радио „Фокус“ „Аз Васил Лъвский, в Карлово роден“ .

Водещ: Предаването „Аз Васил Лъвский, в Карлово роден“ е на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. В това издание търсим и връзката между делото на Левски и подвига на Апостолите от Априлската епопея, защото се навършват 141 години от нея. Наш гост е Мария Деянова, директор на Историческия музей в Карлово. Какви документи и експонати съхранява Вашият музей от дните на Априлското въстание?
Мария Деянова: Исторически музей Карлово се намира в старата част на града, там където е бил българският квартал, българските махали някога в нашия град, родният град на Апостола на свободата. И днес имаме специална зала, която е посветена на участието на Карлово и на жителите от Карловския регион в борбите за национално освобождение. Представяме възстановка на революционна стая. В такава атмосфера, такава обстановка е ставало съзаклятието на всички нови членове, които Левски е заклевал, за да участват в делото за освобождението на поробеното отечество. В нашия музей, в експозицията, един от най-атрактивните ни и най-ценните ни експонати е знамето на Карловския революционен комитет, свързан както с Апостола на свободата, така и с участието в Априлското въстание. Знамето не е оригинал, то е копие. Същото копие имат и в Националния музей „В. Левски“. Това е знамето, което се изнася всяка година, когато се чества рождението на Апостола и се прави шествие с него до родната му къща. Оригиналът не е запазен, но историята на това знаме се знае и се пази. То е ушито по модел на Васил Левски. Той лично е начертал лъвът с корона, как трябва да изглежда това знаме и думите, които са извезани на него „Смърт или свобода Карловски революционен окръг“. С това знаме, съдбата така е решила, е обявено Априлското въстание през април в Панагюрище. Така пише историографът на Априлското въстание. Тяхното знаме, панагюрското, още не е било готово и те са разполагали в Тутевата къща със знамето на Карловския революционен комитет, който Волов отнася от къщата на Ганьо Маджареца, за да бъде ушито за нуждите на Панагюрския революционен окръг. И така съдбата решава със знамето на Васил Левски, със знамето на Карловския революционен комитет да бъде обявено Априлското въстание и в Панагюрище. По този начин този експонат свързва участието и на делото на Левски, и като артефакт, който говори за тези паметни, величави събития в нашата история, не само значими за историята на региона, но въобще за националната ни история. Карлово не взима участие в Априлското въстание, но затова пък разполагаме с много движими културни ценности, които са принадлежали на карловски опълченци, които воюват в Българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война 18877-1878 г. Техни свидетелства съответно след пенсионирането им, че наистина те са служили в редовете на Българското опълчение. Оригинални оръжия от времето на Руско-турската освободителна война, както и ценни фотографии на карловски опълченци и на Карловското опълченско поборническо дружество от 1901 г. – една много ценна фотография, която ни е дарена от един наследник на опълченец от Карлово Георги Канчата. Всичко това е изложено в нашата експозиция и може да бъде видяно от нашите гости и от нашите посетители.
Водещ: Оръжие, револвери, пушки, запазени ли са от дните на въстанието или от революционните борби, или от Българското опълчение?
Мария Деянова: Да. Имаме такива оръжия от Руско-турската освободителна война. Те не са много, но са оригинални. Имаме един револвер марка „Гасер”, произведен е в Австрия, същият модел е притежавал и Васил Левски. Нали, не е неговият. Неговият се знае къде е. Но нашият също е оригинален, също е от тази епоха и е същият такъв, какъвто е притежавал и Апостола на българската свобода. Кама, оригинал, на Евангелие, върху което всъщност става съзаклятието на частните революционни комитети и в Карлово, и в революционната мрежа, която изгражда Апостола на българската свобода, Вътрешната революционна организация. Това е пресъздадено във възстановката. И тези документи, за които ви споменах, принадлежали на карловски опълченци и на опълченци от карловския край. Имаме малка част от фотографиите и на карловци, които са участвали в четите на Панайот Хитов, на Филип Тотю и в четите на Хаджи Димитър и на Стефан Караджа. Те не са много участниците. Както и на някои от участниците в Ботевата чета 1876 г., участници от Карлово и от карловския край. Те са ни най-ценните експонати и свидетелства за тази епоха – участието на карловци в борбите за национално освобождение.
Водещ: Зная, госпожо Деянова, че във вашия град има Национален музей „Васил Левски“, но при вас има ли документи, предмети, свидетелстващи за живота и делото на Апостола, като изключим знамето, чиито проект той е направил, ако говорим на съвременен език?
Мария Деянова: Нищо, което е свързано с Апостола сега, неговите лични вещи, те са публикувани, знаем къде се намират. Освен това не много голяма част от тях са останали в наше време. При нас ние не разполагаме с такива ценни свидетелства, които са притежавани лично от него. Това, с което разполагаме, са част от копията на писмата му, писани до карловските чорбаджии 1871 г. и фотографии оригинални имаме на съратници на Апостола от неговия роден град. Тези, които са негови съмишленици, са го подпомагали, укривали в неговата революционна дейност в родния му град, които са също голяма ценност не само за нашия музей, но и за нашия град. Свързани са с делото на Васил Левски в неговия роден град при изграждането на комитетската структура в гр. Карлово. Едни от тези ценности фотографии са на Георги Странски, например, един от учредителите на Карловския революционен комитет, на Васил Караиванов – неговият първи братовчед, който след това става и първи кмет на града през 1878 г. Оригинални фотографии на Иван Грозев имаме също, напоследък за този позабравен карловец също се направи много, за да бъде популяризирано неговото дело. Той е един от съмишлениците и съратниците на Апостола в гр. Карлово. И те са ни всъщност едни от най-ценните експонати, свързани с живота и с дейността на Васил Левски в родния град.
Водещ: Проявяват ли интерес младите хора към експонатите, към сбирката във вашия музей?
Мария Деянова: Смея да кажа, че младите хора проявяват интерес. Особено може би по повод на годишнината, 180-годишнина от рождението на най-великия българин. Проявяват интерес точно към тази част от нашата история, националноосвободителните борби и питат това, което и вие ме попитахте – дали няма частица, дали нещо не е запазено оригинално, до което да се е докосвал Апостола. Но така или иначе, неговото дело, той е неразривно свързан с този град, той тръгва от него, градът който го създаде, който го роди и го даде на България. Така че всеки един спомен, всяко едно свидетелство за неговия живот за нас е много важно, много ценно и се радваме, че това наистина предизвиква интерес сред младите хора.
Водещ: Те съизмеряват ли се с него? Питат ли ви, например, той какво е правил на нашата възраст?
Мария Деянова: Няма как животът, личността на Васил Левски да не вълнува. Тя вълнува всеки един българин, който е закърмен с него. А тук в нашия град, имайте предвид, че още от семейството, от училището започва това възпитание в любов и преклонение към неговото дело и към неговата светла личност. И няма как всеки един, който по някакъв начин малко или много познава или се е докоснал до делото, до личността на Апостола, да не го вълнува и да не го обича. Това важи с пълна сила за младите хора в гр. Карлово, още повече, че те проявяват наистина голям интерес към всичко, което е свързано с неговото дело. Дали се опитват да се съизмеряват с него, сега не мога да ви отговоря конкретно. Но така или иначе щом имаме този пример пред себе си, този велик човек, който е реално съществувал, това по някакъв начин наистина задължава и по някакъв начин наистина поставя въпроса как би постъпил той, как постъпвам аз в определени ситуации. Това възпитава. Това историческо знание, това историческо наследство възпитава и прави младите повече българи и по-добри хора.
Водещ: Какво прави заветите на Левски актуални и днес?
Мария Деянова: Заветите на Апостола на свободата, които той ни е завещал, те винаги, смятам, че ще бъдат актуални. Те са общочовешки ценности, общочовешки идеали за свобода, за съвършенство, за морал, за чистота, за безпримерно следване и служене на народа си. Тези идеали винаги ще вълнуват и винаги ще бъдат на дневен ред. Те винаги ще ни обединяват по някакъв начин, ще ни издигат като нация и в същото време ще ни обединяват да следваме кодираните в тях идеали.
Цоня Събчева

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *