Президентът на България Румен Радев присъства на тържествения митинг-заря, посветен на 180-годишнина от рождението на Васил Левски

Президентът на Република България Румен Радев присъства на тържествения митинг-заря в Карлово, посветен на 180-годишнина от рождението на Васил Левски. Той прие строя на представителните роти от карловския гарнизон и отдаде своята почит към Апостола на Българската свобода заедно с хилядите българи, дошли на площад “Васил Левски”.

“Днес целият български народ празнува и отбелязва с трепет 180-годишнина от рождението на Апостола на Българската свобода и наш велик съгражданин Васил Левски. Днес всички се прекланяме пред идеала, който той ни завеща… Левски беше този великан на българската национална борба, който създаде вътрешната революционна организация… Той носеше вяра и упование, вяра и упование в това, че можем със собствени сили да се борим и да постигнем освобождението. Той възкреси гордостта и достойнството на българския народ, тъпкан пет века. А какво по-ценно от това? Един народ да има достойнство и дързост да тръгне да се бори и да се жертва за своята свобода… Поклон пред паметта на великия Апостол на Българската свобода, пред паметта на хилядите загинали за свободата и независимостта на България. Нека Бог да закриля и пази нашия обичан град Карлово. Да живее България!”- бяха част от думите на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, които той изрече в емоционалното си слово пред паметника на Апостола, след което предостави думата за тържествено слово на Президента на България Румен Радев.

“Преди 180 години, тук в Карлово, се ражда Васил Иванов Кунчев. Безправен, но непокорен, той ще извърви пътя до свободата преди другите. Заради другите. Казват, че Историята крачи неуморимо, но понякога нейното безвремие трае векове. Нужни са хора с много кураж, които да я уловят за ръка и да я измъкнат от калта. Малцина са призвани и един от тях е Апостола сред онези, които скрояват хода на Историята. Абаджия, дякон, даскал, хъш, четник за 35 години Левски се извисява до стратег и държавник. Приживе той вече е мит, а бесилото му се превръща в българското разпятие, предвестник на нашето възкресение… Левски мечтае дръзко, говори кратко, но всичко това го прави с непобедимо търпение и постоянство. Действа решително… От рождението на Апостола ни делят едва 180 години. Днес България е свободна държава, но мнозина я напускат, а усещането за несправедливост е масово. Защото свободата е път, който всеки от нас трябва да извърви. Да поеме отговорност за думите и делата си. Да прозре, че обръщането на времето зависи от самия него… Като онова момче от Карлово, което захвърли расото си, за да дари на своя народ, не утеха, а свобода. Като мъжът, дръзнал да предизвика цяла Империя, който загуби себе си, но спечели своя облог с Историята. Спечели го “за цял народ”. Тогава нашата република ще бъде чиста и свята. Поклон пред Апостола на Българската свобода!”, каза Президентът Румен Радев в словото си.

Певицата Мария Колева изпълни една от любимите песни на Апостола – “Отдавана ли си, момне ле, калугерице”, а кулминацията на тържеството бе грандиозна заря, която възхити всички присъстващи на площад “Васил Левски”.

В знак на признателност пред безсмъртното дело на Апостола венци и цветя бяха поднесени от държавни институции, политически партии и организации, кметове на общини и населени места, културни и обществени институции, туристически организации и стотици признателни граждани.