С Месец на славата Пловдив ще почете българските герои Васил Левски и Христо Ботев

Предстоящо събитие

От днес до 12 март в Пловдив ще протече Месец на славата. Под надслов „Подвиг и слава“ в града под тепетата ще бъдат отбелязани 140-годишнината от Освобождението на България, 145 години от обесването на Васил Левски и 170 години от раждането на Христо Ботев.
Първото събитие е след седмица – с поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика на 19 февруари от 11.00 часа ще бъде почетена 145-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски. Преди това, в 10.00 часа, в църквата „Св. Св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида.

Слово пред паметника ще произнесе преподавателят в Катедрата по българска литература и теория на литературата във Филологическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ – доц. Владимир Янев, а водещ на възпоменателното честване ще е актьорът от Драматичен театър – Пловдив Стефан Попов.

В церемонията по традиция ще участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членове на Общински комитет „Васил Левски” – Пловдив и Комитет „Родолюбие”.

В общоградското възпоменание и полагането на венци и цветя ще се включат кметът на Община Пловдив, председателят на Общинския съвет-Пловдив, областният управител, заместник-кметове и представители на общинската администрация и Областната управа, кметове на райони, общественият посредник, командването на пловдивския гарнизон, представители от армията, църквата, образователни и културни институции, политически и обществени организации, граждани и медии.

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *