Емил Кабаиванов

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Идеологията на Васил Левски изповядва универсални идеи на европейската цивилизация

В Карлово започнаха инициативите, посветени на 144 г. от гибелта на Апостола Васил Левски. Събития ще има през цялата седмица, сред които литературни вечери, документални изложби и дискусии, спектакли, посветени на Дякона.

Кулминацията на възпоменателното отбелязване е на 18 и 19 февруари. Още по темата научаваме от кмета на Община Карлово Емил Кабаиванов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ .

Фокус Господин Кабаиванов, с каква програма ще отбележите годишнината и кои са организаторите на събитията?
Емил Кабаиванов: Организаторите на всички събития, които ще се състоят в Карлово е основно общината с помощта на Националния музей „В. Левски“ и Народно читалище „В. Левски“. И това е нормално, защото през годините, ние съхраняваме тези традиции. На 18 февруари е възпоменателно тържество от кончината на Васил Левски, а на 19 продължават тези възпоменания, но не е само това. Ние имаме в тази седмица един спектакъл на учениците от средно училище „В. Левски“. Имаме литературни четения на стихове и на очерци за Васил Левски. Изобщо целият град – и млади, и хора в активна възраст, и такива след активна възраст – всички се включват в тези възпоменателни тържества и се подготвяме за честванията на 180-годишнината от рождението вече на Апостола на българската свобода.
Фокус Знаем че празникът на Карлово се отбелязва на 18 юли, което е и рождената дата на Васил Левски. Карлово, както и София, и Ловеч ще бъдат център и на честванията на 180 години от рождението на Левски. Какво е важно да знаем и да направим в тази година? Какви възпоменателни и образователни цели е заложила общината, насочени към младото поколение, например?
Емил Кабаиванов: Важно е да не се говори и да не се работи за Левски само в годишнините. Това е важно да го правим всеки ден, защото ако България се нуждае от хора, които са с ясно родолюбиво съзнание, в този глобален, динамичен и рисков свят, в който живеем, това което Левски ни завеща като мисли, като личен пример как се работи и как се умира за България – ето това е нашата задача да го пренесем на идните поколения. Това не става само като отбелязваме годишнини. Иска се ежедневна работа. И винаги го повтарям. Независимо дали един човек е кмет, дали е общински съветник, народен представител, министър, инженер, лекар, учител, транспортен работник – той трябва в сърцето си да носи тези идеи на Левски. Идеите „За чиста и свята република“, идеите, че преди да чакаме някой друг да ни освободи или да ни помогне, първо ние трябва да се хванем ръка за ръка и да си свършим нашата работа. Или както го е казал навремето Апостола „За да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите общи задружни усилия, братя!“. Ето в това изречение е цялата философия на успеха или на неуспеха съответно, ако ние не сме заедно ръка за ръка.
Фокус Вие споменахте, че не бива да се коментира личността на Апостола единствено на такива дати, а това трябва да бъде ежедневна задача. Може ли да се каже, че следваме заветите на Апостола както като общество, така и българските държавници?
Емил Кабаиванов: Да, разбира се, това е част от българския дух, макар че той е хилядолетен. Знаете откъде сме тръгнали, от Памир, Хиндукуш, минали сме през древна Велика България, Дунавска България, която е сега България. Така ние вярваме, че тя ще бъде за хилядолетия след нас. Ние сме древен народ. През нашата земя са минали над 100 племена и тя си остава да бъде с името България и нацията, която населява тази територия е българската нация. Но за Левски. Ние през тази година имаме няколко важни събития, които са насочени към различните възрасти. Обявили сме и ще проведем национална среща на средните училища, носещи името на Васил Левски. Тя ще бъде двудневна с една викторина, която няма да има толкова състезателен, колкото образователен характер – всичко за живота на Левски. Ще има есета за Левски от цяла България. Във втория ден ще се приеме един документ, върху който ние работим съвместно с Министерство на образованието, който да даде достатъчно основания или още повече основания да сме горди, че сме наследници на Левски. И в българското образование идеите на Левски и неговият пример да бъдат живи и да се изучават всеки ден. Следващото, което сме предвидили, това е Народен събор в рамките на два дена, на който искаме да се изпеят най-българските патриотични песни така, както са ги пели нашите прадеди. На този Народен събор ще присъстват читалища, носещи името на Васил Левски, народни групи. Другото, което сме предвидили е една научна конференция – историческите умове на България се събират, за да кажат нещо повече за Левски, макар че много от нещата се знаят, но има и все още непроучени и да отговорим на основния въпрос – защо Левски, този феномен, макар че всеки би трябвало да има този отговор в себе си, който ни вълнува и който изкристализира в най-чистия образ на българина, който ние даваме за пример на нашите деца и внуци. Много още събития има. Срещи с българската диаспора по света, посветени на 180-годишнината. Събития в София, събития в Ловеч. Но както сама разбирате, родният град на Левски Карлово е естественият център на 180-годишнината.
Фокус Може ли да се каже, че принципите на Левски за свободата, за равенството, са актуални и днес? Има ли някакви опорни точки, ориентири, останали от него?
Емил Кабаиванов: Не само може да се каже, но това е реалността. Аз искам да акцентирам на няколко от заветите на Левски. Завет звучи малко патетично, но може би това е точната дума. Това са духовни завети. На първо място, казах преди малко, българският народ да се обърне първо към собствените си сили и да се обедини зад определена кауза, когато иска да я постигне. На второ място, да не робува на нито една от великите сили, защото имаме много примери от най-новата история, когато ниско наведената главичка към една от великите сили никога не ни е носила силни позиции на Балканите и в света. Още нещо, Левски изповядва универсалните идеи на европейската цивилизация за свобода духовна, свобода национална и за чисто и свято управление във формата на република. Това не трябва да го забравяме – републиканската форма е много актуална форма на управление през 19-ти век. Идеите на Левски не са откъснати от идеите на италианските революционери, френските революционери, полските, унгарските революционери. Напротив – той е бил и в контакт с тях, за да може да оформи своя мироглед. Но не искам да пропускаме и още нещо. Левски е Левски и такъв, защото той е възпитан в добродетелите на българското православие. Той е, знаете в един период от живота си е монах. Той никога не нарушава обета, който е дал пред Христос, пред Господ и никога не нарушава принципите на православието, на християнството. И това го е изградило в духовно отношение като велика личност.
Фокус Господин Кабаиванов, Вие присъствахте и на учредяването на инициативния комитет за изграждането на параклис-мавзолей във Военната академия в столицата. Така се почетоха загиналите преди почти век вече български военни в Първата световна война. Какво, според Вас, е значенето на подобни инициативи и може ли да се каже, че сме някак закъснели в почитта си към българските герои?
Емил Кабаиванов: Това, което днес правим, което правят хората на перото, искам особено да подчертая ролята на господин Красимир Узунов като истински българин и родолюбец, е да възкресим паметта за близкото минало, когато цялата българска нация като един се е изправила, за да осъществи заветната кауза. Тогава нашите дядовци и прадядовци са имали кауза. Каузата е била за всички българи там, където се намират, да станат част от целокупна България – такава, каквато всички са искали по това време. И с живота си, с кръвта си са отстоявали и са се борили за тази кауза. Така че това, което ще се случи с параклиса-костница е един макар и позакъснял, защото знаете, че имаше един период от българската история между 9 септември и 1990 г., когато за Първата световна война почти не се говореше. А тя е война, която е изключително справедлива за българската национална кауза. И много, стотици хиляди българи са дали живота си. България е излязла от войната не с по-малка територия, даже с малко по-голяма територия от преди нея, но е показала на цяла Европа и на целия свят какво е българският дух и какво е Българската армия. Така че аз съм изключително удовлетворен и ентусиазиран за тази инициатива и ще работя с всички сили, за да помогна тя да бъде осъществена. И още нещо искам да кажа – България след освобождението е имала българска национална доктрина. Вече е време, макар че пак сме позакъснели, България отново да има своята българска национална доктрина. Това, което е философията на един народ и на една държава, какво иска да постигне за следващите 20-30-50 г., разбира се отворена спрямо динамиката на променящия се свят. Време е, и затова трябва да се борим, следващите няколко години след широко обсъждане и консенсус българският парламент, който и да е той, следващият, по-следващият да не закъсняваме, да приеме българска национална доктрина. Това ще ни даде пътя, по който ние ще вървим в следващите десетилетия.
Фокус И за финал – има ли интерес и посещаемост през цялата година в Националния музей „В. Левски“ в Карлово?
Емил Кабаиванов: Да, значително се увеличи. Обикновено над 50 хиляди българи всяка година го посещават заедно с Градския исторически музей в Карлово и комплекса „Старинно Карлово“. Тази година съм убеден, че интересът ще е неколкократно по-голям. Годината наистина е важна. Тя е знакова за всички българи и нека да отдадем своите сили да я почувстваме такава и да предадем нашето вълнение и на нашите братя българи в чужбина, които са 2 милиона вече, за да имат пряката връзка с Майка България и с Левски.
Виктория МЕСРОБОВИЧ

Източник: focus-radio.net

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *