Вдигат паметник на Левски в расо

Първи паметник на Васил Левски в монашеските му дрехи и с Библията ще бъде вдигнат в центъра на пловдивското село Марково, съобщава в-к „Телеграф“.
За целта е създаден специален инициативен комитет, откъдето започнаха да събират средства за паметника. Това съобщи кметът на село Марково Пламен Кабаков.
Той е съинициатор на идеята, подета от родолюбиви българи и от сдружение „Лайфгард“. По банковата сметка обаче до момента не са постъпили почти никакви пари. Няколко българи, включително и нашенец, живеещ в Белгия, са проявили интерес да се включат във финансирането.
„Идеята се роди преди около 6 месеца. Скулпторът Владимир Владов ни го представи на хартия, изработи и миниатюра като отливка и инициативният комитет одобри визията на бъдещия паметник“, разказа Пламен Кабаков. Той
показва и снимки на миниатюрата, като уточнява, че тя не е обработвана и шлайфана. Идеята дякон Левски да бъде изобразен с монашеските си дрехи и Библията в ръце била на самия скулптор. „Духовните одежди са по решение на автора. Дякон Левски навсякъде го представят в илюстрациите със светски дрехи, а навремето са се клели за свободата на България пред Библията, камата и револвера. Предвидили сме паметникът да бъде поставен в центъра на село Марково. На площада, вдясно от параклиса“, уточни още кметът на селото.
Паметникът на Васил Левски ще бъде с височина 3 метра и ще бъде изработен от синтетичен мрамор. На поста-мента ще бъде изписан цитат от тефтерчето на Апостола. „Проектът е започнат, за да бъде завършен, са необходими още средства“, се казва във Фейсбук страницата на инициативата.
По думите на Пламен Кабаков за цялостното изработване на паметника са необходими 30 000 лева. Инициаторите се надяват до 18 юли – рождената дата на Васил Левски, да успеят да съберат средствата и паметникът да бъде открит.

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *