Карлово рози

„Воеводска среща“ ще се проведе в Карлово на 21 април

„Воеводска среща“ ще се проведе в Карлово на 21 април. Това съобщиха за Радио „Фокус“ от пресцентъра на Община Карлово. Срещата се организира от Патриотичното сдружение „Пазители на българщината“, което е избрало да проведе първата си Войводска среща за 2018 година в родния град на Апостола на Свободата. Сдружението е учредено през 2014 година и в него участват близо 80 български войводи – почетни или действащи, заедно със своите чети. Всички те са изявени лидери в различни области на обществения живот и бизнеса, но отделят време и средства за идеите и задачите на сдружението. В Карлово те ще проведат първото си за годината общо събрание, на което ще обсъдят следващите стъпки по своята дългосрочна обща кауза, чието изпълнение трябва да приключи в края на настоящата година.
„Пазители на българщината“ е инициатор на националната кампания, посветена на  1300 годишнината от победата на войските на хан Тервел над арабите при Константинопол,  която спира нахлуването им в Европа. Тази обща кауза сдружението развива активно от 2016 година. Първа стъпка са отпечатани брошури, които се разпространяват безплатно и разказват за делото и приноса на хан Тервел в запазването на европейската цивилизация чрез тази безапелационна военна победа през 718 година.
Войводите от сдружение „Пазители на българщината“ работят и по свои годишни или дългосрочно поети обществено значими лични каузи, които осъществяват със собствени средства и време и отчитат пред сдружението. Благодарение на свършеното от тях все повече теми и личности от героичното ни минало стават известни на днешните българи, а родовата ни памет се обогатява с важни факти и исторически моменти.
Карлово е сред градовете, представени в сдружението със своя чета. Тя носи името на Васил Левски, а неин войвода е Андон Андонов – изявена и обществено ангажирана личност от подбалканския град. На всички свои мероприятия, както и на важни обществени събития, те са облечени във войводски дрехи, четническа или военна униформа, както и с български народни носии. Не само пазят традициите, но и заразяват с българщина чрез личния си пример.
В програмата на събитието е предвидено посрещане на войводите от местното население около 14.00 часа пред Историческия музей в Карлово. След това ще има кратък фолклорен поздрав от местен самодеен състав. За периода от 14.30 и 17.30 часа  в музея ще се проведе общо събрание на сдружение „Пазители на българщината“. Между 17.30 и 18.00 часа ще има  официално приветствие на воеводите от кмета на град Карлово д-р Емил Кабаиванов и разглеждане на Историческия музей с беседа и екскурзовод. В 18.30 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Васил Левски.

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *