В 28 души днес тече кръвта на Апостола

28 са живите родственици на Васил Левски днес. Всички те са негови съребрени потомци по линия на сестра му Яна Кунчева съвремието са разхвърляни по целия свят. Това показа разследване на в-к „Телеграф“, посветено на наследниците на героите на нашето Възраждане. Почти винаги те са непреки родственици, тъй като революционерите ни често са поставяли каузата за освобождението на България пред идеята за семейство и лично щастие. В жилите на немалко хора обаче днес тече тяхната кръв по линия на братята и сестрите им.
Живите родственици на Васил Левски са по линия на Яна и нейния съпруг и съратник на Апостола Андрей Начов. Днес те са 28 души, обясни за „Телеграф“ една от тях – д-р Христина Богданова. Те са потомци на семействата на трите дъщери на Яна и Андрей – Гина, София и Елена. Те са разпилени по целия свят. Най-възрастната жива родственица на Апостола е Жанина, внучка на Гина, родена през 1937 г. Следват Мария, на 73 г., бивша медицинска сестра. Има дъщеря – Силвия, която живее в Испания. Силвия е майка на две деца – Тихомир и Мария-Хесус. Днес той живее в Стара Загора, а сестра му все още е ученичка в Испания. Албена, прапраплеменница на Левски, днес живее със съпруга си в София. Има две дъщери – Десислава и Кристина. Десислава с двете си деца – Гергана и Елена, живее в Сингапур, а Кристина се занимава с кинорежисура.
Племенницата на Апостола София Начова има 3 деца – Стефана, Ана и Елена, но само Стефана има свои деца – Георги и Божана. Двете дъщери на Божана – Мария и Стефана, днес живеят в Пловдив. Мария, на 74 г., е педиатър по професия, вече пенсионер. Тя е майка на двама синове – Койчо и Божидар. Койчо е адвокат по професия и има дъщеря – Мария. Божидар пък е уролог и живее във Виена. Стефана пък инженер химик, вече пенсионер. От брака си има една дъщеря – Мария.
Третата племенница на Левски, Елена Начова, най-малкото от трите деца на Яна и Андрей Начови, има 5 деца – Петър, Екатерина, Донка, Андрей и Петко. Наследници обаче имат в семействата на Екатерина и Петко. Днес това е знучката на Екатерина, ъщо Екатерина. Тя има вама синове – Борислав и Сристо. Борислав живее в юфия и има две деца -Ива и Димитър, който е само на една година и най-малкият жив родственик на Тювски. Христо също живее в София и работи в един от мобилните оператори.
Петко пък има една дъщеря – Маргит, днес на 70 г. Тя е майка на Христина -психолог и психотерапевт, и Петко, графичен дизайнер. Христина и съпругът й имат две деца, Михаил и Яна. Малкият Петко и съпругата му също имат две деца. Поддържаме връзка помежду си и се събираме поне веднъж на две години, разказа още д-р Богданова. Последната ни родова среща бе в Карлово миналото лято, когато успяха да дойдат повече от половината от рода.

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *