Делян Иванов, община Стара Загора: Апостолът е пример на всички поколения със своята патриотична всеотдайност

Въпреки дъжда стотици старозагорци днес сведоха глави пред делото и паметта на Апостола на свободата Левски. С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя пред бюст-паметника му от Община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон, Общинския съвет, областния управител, СУ „В.Левски“, Шесто основно училище „Св.Никола“, патриотични, обществени и политически организации. Това съобщиха от пресцентъра на общината.


Общоградският ритуал, по повод 144-та годишнина от обесването на великия син на България, започна със заупокойна литургия, отслужена от Негово високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприян и храмовото свещеничество на катедрален храм „Св. Димитър“. В словото си владиката нарече Левски „най-яркият и безспорно най-силният образ в новата ни българска история“, като подчерта, че „моралът и достойнството на един народ се градят на неговата история“. Той припомни още, че дякон Игнатий е възпитан в християнската религия и до последния си час Апостолът на свободата остава убеден християнин. „Ако в една епоха липсват силни и ярки личности, тя възкресява и издига такива от миналото“, каза още митрополитът.
Пред паметника на Левски слово за безсмъртното му дело произнесе и секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов. В него той подчерта, че „Апостолът е пример на всички поколения със своята патриотична всеотдайност, със своето очарование на горд и смел водач на революцията, с обаянието на човек, който е прежалил себе си в името на народа“.
Актьорът Ивелин Керанов и третокласници от СОУ „В.Левски“ изнесоха поетичен рецитал, посветен на героичното дело на Апостола.
На ритуала присъстваха зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, областният управител проф. Веска Шошева, общински съветници, представители на политически партии, ученици и много граждани.

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *