Дора Чаушева, Национален музей „Васил Левски“: Вече 25 години музеят ни осъществява инициативи за популяризиране живота и делото на Апостола

Вече 25 години Националният музей „Васил Левски“ осъществява инициативи за популяризиране живота и делото на Апостола. Това каза в предаването „Аз, Васил Лъвский, в Карлово роден“ на Радио „Фокус“ Дора Чаушева, директор на институцията. По думите й, българите, които са напуснали страната, знаят и помнят това, което са чели и учили за Васил Левски, но всяко следващо поколение, роденото в чужбина, се отдалечава в своите знания.
Тя разказа, как продължават приготовленията по честването на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата. „Най-напред наближават дните, в които ще се проведе Националната научна конференция „Васил Левски и вътрешната революционна организация в борбата за национално освобождение. На 22 и 23 юни музеят организира тази конференция с Министерство на културата и Института за исторически изследвания, с Община Карлово, с Фондация „Васил Левски“. Участие ще вземат и много колеги от голяма част от българските музеи, голям екип от Института за исторически изследвания, включват се и преподаватели от СУ Св. „Климент Охридски“, от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. А инициативите в Карлово са много и те следват една след друга“, посочи Чаушева. След конференцията в Карлово ще се проведе национална среща на средните училища, носещи името на Васил Левски. Всички те ще имат възможност да представят как в техните училища съхраняват и тачат паметта на своя патрон на училището. Те ще пристигнат в Карлово със своите училищни знамена и ще вземат участие в шествия в града, ще посетят паметните места, свързани с живота на Васил Левски.
Подтема в конференцията е и представянето на Васил Левски в българските музеи. Чаушева допълни, че за трити път ще се проведе конкурсът „Песенна палитра“, но тази година за първи път ще има раздел за написване на нова, оригинална песен за Васил Левски.

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *