До дни свалят скелето от паметника на Левски в Ловеч

До дни ще бъде свалено скелето на паметника на Васил Левски в Ловеч, защото ремонтът на постамента е към своя край. Това съобщи пред журналисти ръководителят на фирмата изпълнител инж. Веселин Ружеков, предаде „Дарик радио“. Най-големият паметник на Апостола в страната ще има нов външен вид след ремонта, тъй като е боядисан.
За ремонтните дейности гигантската фигура е била отворена от задната част, направена е цялостна ревизия на фигурата отвътре. И най-малката пукнатина е запълнена. Както е известно, през последните години по повърхността на фундамента имаше опасни цепнатини. Все пак като цялост паметникът е бил в сравнително добро състояние, макар че е строен преди 53 години, уточни инж. Ружеков.
Вече са премахнати ръждата и корозията, в момента се боядисва. По-рано отвътре е налят бетон, за да се запълни основата. Преди през фугите е прониквала вода и се е събирала в основата. Благодарение на направените заварки и бетона сега фигурата стои абсолютно стабилно, каза инж. Ружеков. Почистена е гранитната основа, приготвена е нова гранитна плоча с надписи, одобрени от Министерството на културата. Отстрани на паметника ще има нова информационна табела, която ще сочи кога е построен и кога е извършен ремонтът.
Консервацията и реставрацията на паметника на Левски в Ловеч започна на 16 април. Стойността на ремонта е над 49 хил. лева, осигурени от Министерството на културата във връзка с честването на 180-годишнината от рождението на Апостола. През 2016 г. беше направено обследване на скулптурата от експерти от БАН, които бяха категорични, че има необходимост от основен ремонт. Паметникът е открит на 27 май 1964 г. и е най-големият и внушителен монумент на Апостола у нас. Фигурата е висока 9 метра и тежи 10 тона. Общата височина на паметника е 14 метра. Под фигурата с месингови букви е изписано „Васил Левски (1837-1873). Ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя – губя само мене си“.

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *