Емблематичният Солаков хан в Букурещ, където отсядали Христо Ботев и Васил Левски, е на път да рухне

ЕмблематичниятСолаков хан в Букурещ, където отсядали Христо Ботев и Васил Левски, а Любен Каравелов списвал своите вестници, е на път да рухне, съобщи Bulgaria ON AIR.
Посторен преди 160 години – от тях оставен в забрава близо 60, Солаковият хан и днес впечатялва със своята уникална арихтекутра и солидна констуркция. Носи името на своите основатели – братята Солакоглу.
Малцина помнят славната история на това място, а най-добре я знае – проф. Лука Велчов – банатски българин, отдал живота си на България, макар да е роден на „Другия бряг на Дунав“.
Днес една скромна табела напомня, че тук е било револиционотого огнище на страната ни. Надпис посветен на Любен Каравелов – с откраднат баралеф.
Събдата на това важно за България място засега е неясна. Собствениците, наследници на Солаковия род, са твърди и искат поне 3 млн. и половина евро. Купувач – няма. За проблема са запознати българските институции, посолството дало морална подкрепа на 90-годишния Лука Велчов, който търси изход в омагьосания кръг.
„Ще продължавам – докато живея. Туй то. Докато живея, всичко българско ни е скъпо и ще се стараем да си го върнем, каквото ще може ще направя“, категоричен е Лика Велчов.
Дали святото място, в което се ражда идеята за Свободна България ще живее – зависи е в ръцете на съвърмениците.