Заветът на Васил Левски „Дела трябват, а не думи“ е изписан върху новооткритата му паметна плоча в село Медово

„Дела трябват, а не думи“ – този завет на Апостола на свободата Васил Левски е изписан върху новооткритата му паметна плоча в средногорското с. Медово. Тържеството бе проведено в края на септември и беше посветено на 170 г. от рождението на бележития медовец Сребрьо Стойновски – съратник и другар на Васил Левски, съобщава в-к „Дума“. Събитието е включено в културния календар на община Брaтя Даскалови по предложение на общинския съветник от БСП – Николай Будаков. То бе организирано от учредения в началото на тази година Общобългарски комитет „Васил Левски“, с.Медово, кмета на селото Станка Стоянова и НЧ „Саморазвитие-1907“.
В словото, посветено на Сребрьо Стойновски, се припомня героичната му биография, както и приносът на местния герой към борбите за национално освобождение. През 1869 г. Сребрьо Стойновски се запознава с Васил Левски и работи за създаването на революционен комитет в Чирпан. Наред с това основава в родното си село първия селски комитет в района. Знае се, че по това време Васил Левски многократно е идвал в с.Медово. Сребрьо Стойновски работи и в Сопот за всенародното дело. Там се сближава и с Иван Вазов, като на тази дружба според някои автори се дължи приликата с него и незабравимия образ на Бойчо Огнянов от знаменития роман „Под игото“. Родолюбивата дейност на Сребрьо Стойновски продължава в гр.Оряхово за създаването на таен революционен канал на БРЦК към Румъния.Той взема участие в Сръбско-турската война.доброволец е в Българското опълчение и в Сръбско-българската война, а след Освобождението Стойновски е опитен администратор и работи за изграждането на нова България.
През 1994 г. Георги Стрелчев след многогодишна изследователска работа издава биографична книга „Сребрьо Стойновски съратник на Левски“, с която прекратява незаслужената забрава на героя и увековечава делото му.
През 1997 г. фондация „Васил Левски“ дарява паметна плоча на Сребрьо Стойновски за жителите на с. Медово.
В близост до нея на празника този ден бе тържествено открита паметна плоча на Апостола на свободата Васил Левски. Двамата съратници и борци за свободата на България завинаги са увековечени в с. Медово като сподвижници и другари.
Издадена е и брошура за Сребрьо Стойновски.
Гости и участници на патриотичното тържество бяха ученици от ОУ „Васил Левски“, гр.Чирпан, клуб „Млад възрожденец“ и вокална група „До-ми-сол“.
Националното дружество „Традиция“ – Ст. Загора, представиха изложба на автентични костюми от периода на националното освобождение преди 1877 г. от Руско-турската освободителна война, Първата световна война и Балканската война, както и оръжия, снимки, ордени и медали, други експонати, свързани с бита и военното дело.
За подклаждане на патриотичното настроение взеха участие и МфГ (Мъжка фолклорна група) „Тракиец“, с.Тракия, с ръководител Кирил Георгиев.
В поздравителния адрес от г-н Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“ – до организаторите на празника в с.Медово, четем: „Нека се помни и тачи героизмът и саможертвата на тези достойни българи, които с решителност и мъжество са готвили националната ни революция и с чест са защитавали правото на народа ни да бъде свободен.
Подвигът им буди признателност, превръща се в пример за хиляди млади хора, доказвайки каква мощ и сила е притежавал нашият народ през вековете, готов на всичко и с оръжие в ръка да защитава изконното си право да бъде свободен. Нека предадем този героичен спомен на нашите потомци.“

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *