Изнесоха урок по родолюбие в метоха, където се е учил Левски

Урок по родолюбив се проведе в Хилендарския метох на храма „Свети Димитър, чудотворец Солунски“ в Стара Загора, където през 1855-58 г. на четмо и писмо се е учил младият Васил Иванов Кунчев, съобщава в-к „Монитор“. Бъдещият Апостол на свободата по това време е придружавал вуйчо си хаджи Василий, който като таксидиот при Хилендарския манастир в Атон е обикалял българските земи. Почти три години малкият Васил е посещавал курса за свещеници, воден от старозагорския даскал Атанас Иванов в метоха при най-големия храм в града в онези времена.
Метохът е възстановен на старото си място (изгорял е при опустошението на Стара Загора през Руско-турската освободителна война) през 1979 година, за наредата на двете стаи е използвана рисунка от онази епоха.
Уроците по родолюбие по традиция се провеждат два пъти годишно, на деня, когато е обесен Дякона и на рождената му дата -18 юли.
В книгата за посетители е запазен запис от първия прекрачил прага на килийното школо на 29 октомври 1979 година. Няколко месеца по-късно, през юли 1980 година, Мария Василева от Кърджали е написала: „Два дни след рождения ти ден, Апостоле, аз съм тук, за да се поклоня доземи и да почувствам отново и отново щастливата тръпка, че съм българка и съм твоя потомка!“. На метри от метоха, на една от стените на храма има огромен стенопис, на който е изобразен Васил Левски като певец в църковния хор на даскал Атанас Иванов, автор на картината е проф. Никола Кожухаров.

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *