Историческата къща на Васил Левски в ловешкото село Батулци се руши

Историческата къща на Васил Левски в ловешкото село Батулци се руши, алармираха разтревожени граждани.
Сградата има значима стойност, тъй като в нея през 1871 г. Апостола на свободата е основал окръжния революционен комитет. В къщата са се помещавали оръжията на комитет-ските дейци и някои от вещите на Левски. След поредица от кражби ценните експонати са иззети, а музеят затваря врати.
Прозорците му са потрошени, вратите са разбити, а в стаите е пълна мизерия. Постройката прилича повече на декор от филм на ужасите, отколкото на популярен туристически обект, съобщава „България днес“. Близо век и половина по-късно след основаването на революционния комитет сградата е в плачевно състояние и туристи се страхуват да я посетят, тъй като са притеснени, че тя може да рухне върху тях.Преди три години са отпуснати 24 000 лева за ремонт на покрива, но по-късно той отново протича. Проверка на Министерството на културата не открива нарушения при ремонта. От община Ябланица обясниха преди година, че на този етап нямат достатъчно средства да възстановят музея.
„Покривът вече не тече, оправен е. Събираме средства основно от дарения, за да направим основен ремонт. В момента също оправяме някои неща като измиването на камъните и фугирането им. Плановете ни са през пролетта на следващата година къщата да отвори врати и да посреща хора като в истински музей“, коментира пред „България Днес“ кметът на Батулци Георги Николов. Той призова всеки, който милее за делото и светините на Апостола, да се свърже с кметството и да помогне с дарения.Николов обясни, че в селото има билборд, който приканва туристи да посетят къщата музей, но уточнява, че в момента това е невъзможно заради ремонта.Приканва хората да отидат в Батулци догодина и да могат да видят една хубава и ремонтирана къща.„На 2 ноември тази година очакваме в селото да гостува Христина Богданова, пра-праплеменница на Васил Левски. Нека лично на място да се запознае с ремонта, който правим. Може и да ни даде съвет какво още можем да свършим. Очакваме с нетърпение срещата си с нея“, добави още кметът на Батулци.

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *