Нови и малко известни досега факти от живота на Левски ще бъдат представени по време на научна конференция в Карлово

Нови и малко известни досега факти от живота на Левски ще бъдат представени по време на Националната научна конференция „Васил Левски и Вътрешната революционна организация в борбата за национално освобождение“, която ще се проведе в Карлово през месец юни. Това съобщи за Радио „Фокус” –
Пловдив
директорът на Национален музей „Васил Левски” Дора Чаушева. По думите й, това се вижда от анотациите, заявени от учените, които ще се включат със свои трудове в конференцията. Документите са открити в наши и чужди архивохранилища. „Надяваме се да предизвикаме интереса на карловци и гости от страната към конференцията, която ще се проведе на 22 и 23 юни в Карлово и да я посетят”, посочи Чаушева. В нея ще участват представители на музеи от цялата страна, университетски преподаватели, научни работници от БАН, студенти, докторанти. Интересът на научните специалисти, работещи в Института за исторически изследвания, е голям. „Темата е доста широка и позволява в най-широк план да бъде разгледана реалната дейност на Левски и изграждането му като революционер, неговите възгледи, създадената от него организация с многото комитети по цялата страна, отношенията между отделните революционни дейци, значението на тези организационни структури, аргументирано да бъде разкрита цялата личност на Апостола, да се види как след Освобождението тези идеи, към които са се стремили, са намерили реализация”, каза Дора Чаушева.
Научната конференция е една малка част от голямата програма, с която в цялата страна ще бъде отбелязана 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата.
Изложби на Национален музей „Васил Левски” Карлово вече гостуват в страната. В този момент в Регионалната библиотека в Русе вече е представена фото-документална изложба за Левски, а днес се открива друга такава в Историческия музей в Дряново. „Това означава, че интересът на българите към личността и делото на Васил Левски е голям”, подчерта Дора Чаушева.

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *