НФСБ отново призова Светия Синод да започне процедура за канонизация на Васил Левски

Националния изпълнителен комитет на ПП „Национален фронт за спасение на България“ (НФСБ) отново призова Светия Синод да преодолее съмненията и колебанията, ако има такива, и да започне процедура за канонизация на Васил Левски, става ясно от призив-обръщение на партията, цитиран от Агенция „Фокус“.

В обръщението се посочва, че е изминал месец откакто Националният изпълнителен комитет на НФСБ се е обърнал към Св. Синод с  горещата молба да бъде спешно разгледан въпросът с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си име Васил Иванов Кунчев и тачен в паметта на народа ни като Апостола на свободата Васил Левски.

„До този момент Светият Синод на БПЦ не е наченал процедура по канонизация, не е започнал предварително проучване по нея и не е отговорил официално на нашия призив. Отдаваме това на ангажираността на нашите архиереи и Негово Светейшество патриарх Неофит Български, включително около посещението на руския патриарх, затова си позволяваме смирено да ви напомним за нашата молба“, се посочва в обръщението.

В призива е отбелязано още, че от НФСБ са сигурни, че архиереите от Българската Православна църква ще откликнат на желанието им да разгледат този изключително важен за целия ни христолюбив народ въпрос.

„Канонизацията се подкрепя от мнозинството миряни и много свещенослужители, защото Васил Левски жертва себе си в името на свободата на българите да изповядват нашата Православна Вяра свободно, без гонения, хули и поругание! Готови сме за среща с Негово Светейшество патриарх Неофит в удобно за него време, на която да представим допълнителни мотиви“, пише още в призива.

 

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *