Показаха снимката, с която Васил Левски е бил издирван в Османската империя 

Неизвестна досега за широката общественост снимка на Васил Левски бе показана в галерия „Средец“ на Министерството на културата, съобщава Агенци „Фокус“. Тя е открита в архива в Истанбул от специалисти от Националния музей „Васил Левски”. Османските архиви пазят и още документи за съдебния процес срещу Апостола на свободата и комитетската организация.
На специална пресконференция директорът на НМ „Васил Левски” – Карлово Дора Чаушева и колегата  и уредник в музея Виктор Комбов, който е направил откритието в архива в Истанбул, разказаха повече за фотографията. Предполага се, че именно с нея Васил Левски е бил издирван в Османската империя. Белегът, който доказва това, според експертите е, че на гърба на снимката е описана на турски език външността на Апостола: „Със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва, единият му зъб се показва малко навън, повдига малко устната си и очите му са големи и пъстри“.
Дора Чаушева обясни, че в турските архиви, в Букурещ и Белград има скрити неща, които ще отворят прозорци, свързани с изследванията за Васил Левски. „Най-вероятно снимката е тази, от която впоследствие е направен като фрагмент по-късният елипсовиден портрет на Левски. Вероятно след Общо събрание, което се провежда в Букурещ от 29 април до 05 май 1872 година, е направена тази снимка. А как тази снимка се оказва в ръцете на Османските власти, на този етап можем само да гадаем. По-скоро, според мен, това може да се е случило чрез тяхната агентура във Влашко и направо от ателието в Букурещ, да е попаднал в ръцете на Османските власти“, допълни Чаушева.
Виктор Комбов разказа, че е имал научна командировка в Държавния архив на Турция в Истанбул, където е търсил документи, свързани с българската история и Васил Левски. Със съдействието на свои турски колеги той е успял да открие тази изключително ценна снимка на Васил Левски. По думите му освен на нея, е попаднал и на други интересни документи, които хвърлят светлина върху последните моменти от живота на Апостола. „В турския архив се съхранява устав на българския революционен централен комитет, писмо на Българския революционен централен комитет (БРЦК), квитанции, издадени от тетевенския революционен комитет. Това означава, че Османските власти са се сдобили с тези документи на организацията на Апостола и по-късно са ги оставили в архив“, обясни той и добави, че някои от другите документи все още не са преведи изцяло, но по-нататък се очаква да се разбере какво точно е написано в тях. Според Комбов със сигурност ще дадат информация за Васил Левски и неговата организация.
0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *