Председателят на парламента Цвета Караянчева: Караянчева: Днес повече от всякога ни трябва Левски, за да се борим с нихилизма и забвението

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в официална церемония по откриването на паметник на Васил Левски в Стамболийски и на тържествената заря-проверка по повод празника на града, предаде БТА. „За мен е истинска привилегия да открия този паметник, израз на нашата дълбока синовна почит към Апостола и наред с това пример за държавническо отношение към историческото ни наследство и уроците на миналото“, каза Цвета Караянчева. По думите й днес повече от всякога ни трябва Левски, за да се борим с нихилизма и забвението. Потребно е да възкресяваме заветите на предците си и да научим децата си, че Родината не се изчерпва със знамената и химните. Родината – това са хората и онази невидима връв, която ни държи заедно. Левски ратуваше за държава с народно управление, държава на личната и народна свобода, държава, в която всички живеят под чисти и святи закони. Не знам дали сме я постигнали. Знам само, че не трябва да се отказваме, посочи председателят на Народното събрание и добави, че според нея днешна Европа, Европа на солидарността и равноправието, всъщност е Европа на Левски. „На онзи неустрашим карловец, който разклати устоите на една империя и ускори нейното срутване, и който се превърна в най-вярното мерило на съвестта ни, и завеща посланието си, че за да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили“.

Откриването на паметника на Апостола в Стамболийски стана възможно след две години и половина, благодарение на усилията и труда на много хора, каза кметът на Стамболийски Георги Мараджиев. Той допълни, че едва поставен преди дни, паметникът вече се е превърнал в една от емблемите на града. Днес Левски ни събра тук и ще ни събира на всяка годишнина, свързана с неговото име, за да отдадем нужната почит на една от най-ярките личности в родната ни история, добави кметът.

Председателят на НС прие почетният стой на представителните роти на 68-ма бригада „Специални сили“. Тържествената церемония по откриването на новия монумент завърши със заря.
0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *