Представиха песните за Апостола в Карлово

КАРЛОВО

Цветана ГЕОРГИЕВА

Сборник с песните, създадени в памет на Васил Левски   бе представен в Карлово в  рамките на есенните дни на книгата. По покана на общинската библиотека  на гости в родния град на Апостола дойде  Анета Янакиева, историк и  дългогодишен  радиожурналист в БНР. В продължение на години тя успяла да събере в сборник  творбите.  Книгата се казва  „Небе се с ръка не хваща“, заглавието е взаимствано от една от най-хубавите песни за Апостола.  Сборникът е издаден от Община Перник и излиза по повод 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

Творбите  са записвани на терен през 80-те години на ХХ век за нуждите на предаването  „Биография на поколенията”, подготвено от „Младежка редакция” на програма  „Христо Ботев”. Те пазят спомените на Анета Янакиева с изпълнители от Пловдивско, Хасковско, Тетевенско, Панагюрско. Включени са и записите от разговорите  с информатори от Карлово и региона като учителката Стоянка Додова от с. Войнягово, певицата Лалка Койчева от с. Васил Левски, Симеон Дюлгеров,  учителката по музика и дългогодишен диригент на хоровете в Карлово Екатерина Аргирова .

По време на срещата с Анета Янакиева бяха представени любими песни на Апостола и песни създадени за него . Те бяха  изпълнени от  фолклорната група от Войнягово и вокално трио„Импресия” към читалището в Карлово.

Ето и първите строфи от песента, която се вее в Стрелча, Панагюрско в памет на Апостола. Тя е записана в Златния фонд на Българското национално радио.

НЕБЕ  се с ръка не хваща,

СЛЪНЦЕ се с уста не гаси,

ВЯТЪР се с въже не връзва,

МОРЕ се с лъжица не суши,

РЕКА се назад не връща…

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *