Президентът Румен Радев откри паметник на Левски в Руен

„Съществуват над 150 паметника на Апостола на свободата. Много от тях са далеч извън пределите на Родината, разпръснати от Аржентина до Япония. Но днес, в деня на рождението на Левски, малката, скромна по размер община Руен, но велика по дух, заема своето място в тази символична география на почитта“- С тези думи президентът Румен Радев откри днес, когато се навършват 181 години от рождението на Апостола, паметник на Васил Левски в центъра на Руен.
Монументът, дело на скулптора Иван Бахчеванов и единствен по рода си паметник на знакова личност от българската история, бе издигнат с усилията на инициативен комитет, дарители и местни жители, работили за идеята 9 години.
За събитието пристигнаха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.-председателят на БСП Кирил Добрев, депутати от БСП и ДПС, общински съветници и жителите на цял Руен.
„За мен Вашият паметник има изключително голяма стойност. Защото е издигнат от хора, независимо от техния етнос и вяра. Вие доказвате, че големите дела могат да бъдат постигнати с малки стъпки и задружни усилия. Така както Васил Левски учеше нашите предци. Ако днес паметниците на Васил Левски се множат, то не е само от суета. Правим го, за да съхраним заветите и идеите на Апостола. Правим го, за да предадем на децата си трудните уроци на историята, да отстояват чистата и свята република, която трябва да бъде място за съгласие, братство и абсолютно равенство между всички народности.
Материалното наследство на Васил Левски е повече от скромно“, каза президентът и допълни: Неговите фотографии с времето избледняват, но неговите завети трябва да останат. Думите му трябва да се препрочитат, да вълнуват сърцата и да провокират нашата съвест. Защото написаното от Левски не винаги носи готовите отговори, които търсим, но неговите думи ни товарят и днес с огромна лична отговорност.“, заяви Румен Радев.
От Руен президенът се заминава за Болярово. Там той ще разговаря с кмета и хората, чиито животни бяха умъртвени.

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *