Родственица на Левски донесе в Хасково кичур от косата на Апостола

Христина Богданова, родственица на Васил Левски, донесе в хасковското училище „Васил Левски” малък кичур от косата на Апостола, който се пази в семейството от поколения. Тя изнесе урок по родолюбие пред ученици от училището, като разказа семейни спомени за Апостола.

Христина Богданова е пра-пра-племенница на Левски. Нейната майка Маргит Богданова е внучка на Елена, най-малката дъщеря на сестрата на Левски – Яна. От семейството на Левски днес има 28 живи сродници, повечето живеят в София, някои в Пловдив, има и в Стара Загора, както и в чужбина.

Христина Богданова разказа любопитни случки от детството на Васил Левски, както и от по-късните му години, съхранени във фамилната памет. Децата с интерес слушаха разказите за Левски, задаваха и въпроси. Децата питаха кой е предателят на Апостола, къде е гробът му, много от въпросите, на които историците не дават ясен отговор. В отговор Христина Богданова разказа това, което се е съхранило като спомен в семейството, без претенции това да е историческата истина.

 

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *