С бяла риза, папийонка… Разказ за последния фото портрет на Левски

Последният фото портрет на Васил Левски е направен в Букурещ, а Апостола така и не получава копие от снимката. Предполага се, че османските власти издирват революционера именно по тази снимка.
След важно Общо събрание на Българския революционен централен комитет в Букурещ, Васил Левски се отправя към известното фото ателие, за да си направи снимка. Апостола е с цивилни дрехи – бяла риза, черна папийонка и черно сако, разказва Bulgaria ON AIR.
Снимката така и не стига до ръцете на Васил Левски. Преди три месеца български изследователи я откриха в Османския архив на Истанбул. Днес фотоателието пък се е превърнало в бирария.
Оригиналната снимка, за която ни разказва проф. Велчов, той е изложил в скромна рамка в сградата на Демократичния съюз на българите в Румъния. Тя свидетелства за участниците във втората Българска легия в Белград.
Доскоро се смяташе, че снимката е правена именно там. Оказва се обаче, че тя, както и наскоро намерената последна снимка на Апостола, е дело на именития Карол поп де Сатмари в неговото ателие в Букурещ.
Така общо фотографиите, на които е запечатан образът на Левски и които са достигнали до нас, стават осем.