С тържествен митинг-заря на площад „Васил Левски” в Карлово бе отбелязана 181-вата годишнина от рождението на Апостола на свободата

С тържествен митинг-заря на площад „Васил Левски” в Карлово бе отбелязана 181-вата годишнина от рождението на Апостола на свободата. 

Честването започна с посрещане знамето на Карловския революционен комитет. Бригаден генерал Пламен Йорданов прие почетния строй на представителните части на 61-ва Стрямска механизирана бригада, съобщиха от Община Карлово.

„…Днес, 181 години от  рождението на Апостола, на нас ни се иска той да е сред нас  и ако е сред нас – какво ще ни каже? Мислили ли сте по това, дали няма да ни попита и да смъмри – не хулете държавата ни, тя ни е една и друга няма да имаме. Търсете сметка от тези, които сте овластили да ви управляват, защо нацията не е единна, защо пътят ни не е предначертан за години напред,  защо нямаме големите цели и да ни посъветва – пазете целокупна България и дръжте жива връзката с българите, там където живеят по изконните български земи на Мизия, Тракия и Македония, както аз и моите другари го правихме.  А може и да се лъжа, времето ще покаже? Но днес, можем да сведем чела в преклонение пред Левски, пред неговите съратници и пред  тези, които дадоха живота си за свободата на България.  Честита е тази майка, която роди Левски! Благословен е нашият град, който вдъхна на Апостола възрожденския стремеж към свободата и силен български дух! Благословена е България с герои като Левски!”, бяха част думите на д-р Емил Кабаиванов кмет на община Карлово пред паметника на Апостола. След това, той предостави думата за тържествено слово на  заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов.

„…Преди 181 години в Карлово се роди голям българин, когото боголюбивият български народ нарече „Апостола“. Монах, учител ,легионер, той е и идеолог на българските национално-освободителни борби, той е нашата мяра за време, за българщина, ключът за оковите,

с които всеки един от нас е свързал невидимо със себе си. Дали сме достойни, дали направихме неговото царство на равенството, на братството, на разбирателството между всички наши националности и може ли всеки от нас да каже дали е посветил себе си на Отечеството?“, каза Емил Христов в словото си.

Мъжки камерен ансамбъл „Българските гласове” изпълни песните „Българи юнаци”, „Все за тебе мисля, мамо” и „Хубава си моя горо”. Кулминация на тържеството бе грандиозна заря, която възхити всички присъстващи на площад „Васил Левски”.

В знак на почит и признателност пред безсмъртното дело на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя от държавни институции, политически партии и организации, кметове на общини и населени места, културни и обществени институции, туристически организации и стотици признателни граждани.

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *