144 години безсмъртие

С редица инициативи и възпоменателни церемонии в цялата страна България отбелява 144-тата годишнина от гибелта на Васил Левски. На 18 февруари 1873 г. край София е изпълнена смъртната присъда на Апостола на свободата.

144 години безсмъртиеВасил Левски се налага като лидер на ВРО, идеолог, организатор и ръководител на българското национално-освободително движение. Далновиден и талантлив организатор, той обобщава опита на революционното движение до този момент и пръв достига до съзнанието за необходимостта от предварителна подготовка чрез създаването на революционни комитети и пренасяне на центъра на организирането на националната революция в българските земи. Убеден демократ, Левски вярвал в силите на българите сами да извоюват своята свобода, защото „който ни освободи, той ще ни зароби“. Проповядва идеята за „свята и чиста република“, за общество и държава, в която всички „да бъдат напълно свободни там, гдето живее българинът – в България, Тракия, Македония“.

Агенция „Фокус“
София: С поднасяне на венци и цветя и минута мълчание в памет на Васил Левски приключи възпоменателната церемония по повод гибелта на Апостола в столицата

С поднасяне на венци и цветя и минута мълчание в памет на Васил Левски приключи възпоменателната церемония по повод гибелта на Апостола в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Венци и цветя бяха поднесени от името на президента на Република България Румен Радев, министър-председателя, негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, министъра на отбраната, началника на отбраната, кмета на град София, политическа партия ГЕРБ, Национален съвет на БСП, политическа партия „Обединени земеделци“, БЗНС, обединение ДОСТ, омбудсмана на Република България, министерствата на външните работи, на вътрешните работи, на труда и социалната политика, на културата, на младежта и спорта, на икономиката, на туризма на околната среда и водите, Висшия адвокатски съюз, Столичния общински съвет, кмета на Карлово и още десетки политически и граждански организации от цялата страна. Под звуците на националния химн присъстващите запазиха минута мълчание в израз на почит и поклон пред Апостола.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Васил Василев: Левски принася живота си в жертва за свободата, не за своята, а за тази на народа – това е героизъм, прераснал във величие

Левски принася живота си в жертва за свободата, не за своята, а за тази на народа – това е героизъм, прераснал във величие. Това каза председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски Васил Василев по време на възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски по случай 144 години от гибелта на Апостола на свободата, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Преди няколко дни точно на това място един малък човек, облечен в униформа като Левски стоеше на пост. Когато караулът му свърши и един журналист го запита – какъв си представяш, че е бил Левски, отговорът беше – нещо като супермен, само че истински. Като че ли приказката за супермен е вдъхновена от живота на Левски – в живота най-обикновен човек, като всеки един от връстниците си, но в характера, делата си, в чувството си за дълг, в родолюбието си, в революционната си същност той се издига над човешките предели и се превърна в нравствен свръхчовек“, заяви Василев. „Най-впечатляващото в него е може би, че успя да преодолее най-силния човешки инстинкт – за самосъхранение, в името на едно по-висше чувство – жаждата за свобода. Аристотел казва: Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа. А Левски сочи: Животът ми е скъп, но свободата ми е по-скъпа. За Левски без свобода животът няма стойност. Такава жажда за свобода по-силна от любовта към живота може да се срещне сред единици в нашата и световната история, наричат ги герои“, каза още той и допълни, че при Левски имаме нещо повече от обикновените герои. „Той принася живота си в жертва за свободата – да, но не за своята свобода, братя, а за свободата на народа. Това е героизъм, прераснал във величие. Неговата лична свобода е без значение, ако не е свързана със свободата на братята му. Той не бяга от поробената земя, за да се спаси, а се връща в нея, за да я освободи. За Левски истинската свобода не е индивидуално, а колективно усещане. Не можеш да си свободен в свят на роби, не можеш да си щастлив сред нещастни, не може да запазиш достойнството си, когато властват недостойни“, коментира Васил Василев. По думите му величието на Левски не спира дотук, Апостола достига още един, почти непознат дотогава в световната история връх. „Той възбужда сам самичък тази жажда за всеобща свобода и жертва и сред хилядите свои братя, запалва ги за великото дело. Той обединява стремежите им и ги превръща в обща съдба. Левски изгражда формулата на българското освобождение, но не спира дотук. Не, той създава и идеологията на българската свобода, като включва в нея – братството, равенството, достойнството, почтеността, задружността, упоритата работа, напредъка закона. Той формулира в своите завети националната библия на нашия народ. Важно е да не забравяме тези завети, но сега е още по-важно да ги спазваме, да се обединим около тях, да се закълнем в тях“, каза още Васил Василев.

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Днес с особена сила тежи заветът на Апостола – че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме

Днес с особена сила тежи заветът на Апостола – че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме. Това каза президентът на Република България Румен Радев по време на възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски по случай 144 години от гибелта на Апостола на свободата, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„Преди 144 години на това място увисва на бесилото Васил Левски. Приживе той казваше: „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя губя, само себе си.“ Дяконът загуби себе си, но народът му спечели. Приживе малцина го последваха, но мнозина се уповаваха на него и на другарите му. По пътя му неведнъж го предаваха, днес всички го почитат – това е горчивата участ на много български праведници. Тя е урок за всички нас – да разпознаваме праведниците си приживе, да ги чуваме, да ги пазим и следваме. Да работим заедно, защото, както Апостолът казваше: „Всички неразбории, зависти, укори, които произлизат, повечето от глупостта, са причината за разделянето на един народ“, заяви държавният глава. Той допълни, че в българските борби за свобода има много мъченици, но Левски е повече от герой. „В историята рядко в една личност се съчетават ум и деятелност, мъдрост и дързост. Затова томове книги тежат по-малко от тефтерчето на Апостола – тези няколко страници на безсребреника, пожертвал себе си, за да го бъде народът му“, каза президентът Радев. „Братство всеки му, без да гледаме на вяра и народност“ – казваше Левски, но така ли е днес?“, запита той. „Уви, нито България, нито Европа, нито светът са близо до този идеал“, подчерта той. „Апостолът затова е апостол, защото проповядваше идеи, които далеч надхвърлят тесните рамки, в които разни политици от разни епохи се опитват да го вкарват за своя изгода. Но Левски е онзи хоризонт, към който трябва да гледаме с надежда – всички ние слабите и силните, обезверените и вярващите. Всички ние – българите. Той е нашето упование. Всяко време има своите робства и страхове, но това са робства, които умът допуска, а безверието и храни и, които примирението превръща в ежедневие. Затова днес с особена сила тежи заветът на Апостола – че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме“, заяви още президентът Радев. „Апостолът казваше: „Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме“. Тези думи трябва да кънтят в ушите на всеки българин в мигове на униние. Те ни дават вярата и силите да продължаваме напред. Дълбок поклон пред паметта на Апостола на свободата“, завърши словото си държавният глава.

Агенция „Фокус“
Кметът на София Йорданка Фандъкова: Любовта към България не е дума или поза, а участие – делата на всеки един от нас чертаят пътищата пред нацията ни

Любовта към България не е дума или поза, а участие – делата на всеки един от нас чертаят пътищата пред нацията ни. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на церемония пред паметника на Васил Левски по случай 144 години от гибелта на Апостола на свободата, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„Днес хиляди софиянци минаха оттук, за да оставят своите цветя в знак на признателност към делото на Апостола на българската свобода, но и за да се заредят с енергията и свободния дух на най-великия българин. Паметникът, пред който се прекланяме е първият български паметник, издигнат след Освобождението с даренията на хората. Тук, на мястото на бесилото народът издига паметник на безсмъртието и свободата“, заяви Фандъкова. „Наричаме Левски Апостол на свободата, защото като Апостол преподава веруюто, че за Освобождението на Отечеството се дава жертва, че той не се бори за пост или собствена слава. Васил Иванов Кунчев е можел да бъде монах или учител, но избира да се бори за свободата на България“, допълни тя. По думите й това е изборът на свободния дух и мисъл, който превърна идеята за чиста и свята република в национален идеал и кауза, която стои и днес отвъд нашите всекидневни и лични цели, която Левски ни учи свободно да избираме с лично усилия и собствена воля. „Любовта към България не е дума, не е поза, а участие – делата на всеки един от нас чертаят пътищата пред нацията ни. Поклон пред святото дело и безсмъртния подвиг на Апостола на свободата“, каза още кметът Йорданка Фандъкова.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
София: Започна възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски

Започна възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На нея присъстват държавният глава Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, патриарх Неофит, кметът на София Йорданка Фандъкова, служебният премиер Огнян Герджиков, лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, министърът на отбраната ген. Стефан Янев, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на ГС на БСП Калоян Паргов, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, както и стотици граждани, които носят трибагреници и портрети на Апостола.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
София: Литийното шествие се провежда от храм „Св. София“ до паметника на Васил Левски, където ще се състои възпоменателната церемония по повод гибелта на Апостола

Литийното шествие се провежда от храм „Св. София“ до паметника на Васил Левски, където ще се състои възпоменателната церемония по повод 144 години от гибелта на Апостола, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В шествието участват вицепрезидентът Илияна Йотова, началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, вицепремиерът и министър на отбраната ген. Стефан Янев, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на ГС на БСП Калоян Паргов, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, както и десетки граждани.
Засилени са мерките за сигурност в района. Движението по ул. Московска“ и бул. „Васил Левски“ е спряно.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
София: В храм „Света София – Премъдрост Божия” беше отслужена Архиерейска панихида по повод 144-та годишнина от гибелта на Васил Левски

В столичния храм „Света София – Премъдрост Божия” беше отслужена Архиерейска панихида по повод 144-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На панахидата присъства вицепрезидентът Илияна Йотова, началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, вицепремиерът и министър на отбраната ген. Стефан Янев, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на ГС на БСП – София Калоян Паргов.
Предстои литийното шествие до паметника на Васил Левски, където ще се състои възпоменателната церемония.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Ирина Ботева, Исторически музей-Панагюрище: Запазени са сведения, че Апостолът е посетил Панагюрище пет пъти

Апостолът на свободата Васил Левски е идвал няколко пъти в Панагюрище и за това свидетелства най-големият труд, който е написан от местния краевед Атанас Сугарев. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Ирина Ботева, главен уредник и завеждащ отдел „Нова история” в Исторически музей – Панагюрище. Тя обясни, че краеведът издава своята монография „Левски в Панагюрския край”, публикувана в „Летопис на Панагюрския край” през юни 1968 година, в 10 брой. „Той счита, че Апостолът е посетил Панагюрище 5 пъти. През 1869 година за първи път. След това през есента на 1870 година, когато заедно с Георги Данчов и Матей Преображенски, полагат основите на революционния комитет. През есента на 1871 година, когато окончателно се оформя състава и се заклева Панагюрския комитет и два пъти през 1872 година, или това е в края на годината, когато той вече ще се отправя към Ловеч и следва неговото залавяне в Къкринското ханче“, допълни Ботева.
Ваня НИКОЛОВА

Агенция „Фокус“
София: Започна Архиерейска панихида по повод 144-та годишнина от гибелта на Васил Левски в храм „Света София – Премъдрост Божия”

Започна Архиерейска панихида по повод 144-та годишнина от гибелта на Васил Левски в храм „Света София – Премъдрост Божия“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Панахидата се отслужва от патриарх Неофит. На нея присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова, началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, вицепремиерът и министър на отбраната ген. Стефан Янев, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Иван Стоянов, историк: Левски е погребан в „позорните“ гробища, недалеч от своето бесило, и не е преместван оттам никога

Левски е погребан в „позорните“ гробища, недалеч от своето бесило, и не е преместван оттам никога, по никакъв повод и по никакъв начин. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново историкът и изследовател на живота и делото на Апостола проф. Иван Стоянов. Той посочи, че е открил 5 категорични документални свидетелства, които казват къде е погребан Левски. „Тези документи, които аз публикувах, са от хора, които са съвременници на Левски, които са работели с него. Единият е Димитър Хаджикоцев, член на Софийски революционен комитет. Другият е син на Пешо Тодоров – Желявеца, който е член на Революционния комитет и е участвал в процеса като заседател. Тези хора знаят къде е погребан Васил Левски. В комисията, която е избрана да се строи паметника му през 1884 година, има един протокол, в който се казва, че Комисията решава да се разкопаят няколко гроба в позорните гробища и този на Левски щял да бъде познат по разрушената кост зад ухото и по предния счупен зъб. Казва се, че там ще присъстват двама от присъствалите на погребението на Апостола на българската свобода. Какво по достоверно доказателство от тези хора, които са присъствали и които са били членове на Революционния комитет. Те не се тупат по гърдите и да казват, че са погребали, открили и намерили Левски. Докато другите, които пишат едни спомени на смъртен одър, влизат през парадния вход на историята“, заяви проф. Стоянов. Той пропимни, че Илия Джагаров на смъртен одър казал на дъщеря си Мария къде е погребан Левски. Тя пък на смъртен одър казва, че баща й и Христо Хамбарков – Гъската препогребали Апостола в църквата „Св. Петка Самарджийска“. „Помислете какво е разстоянието между паметника на Левски и тази църква. Как се носи умрял човек през цялата София? Това са отново опити за влизане в историята. Докато има Левски, докато има спорове около него, ние винаги ще ги споменаваме, без значение дали ги приемаме или ги отричаме. Хубаво е да се видят тези 5 документални свидетелства, за да се разбере, че Левски е погребан в тези позорни гробища, там където днес се намират казармите на конвоя, за които стана този голям спор“, посочи проф. Стоянов. По думите му казармите на конвоя са били апетитен имот още тогава през 1883 година. Софийският съвет ги отстъпва на държавата, за да строят казармите и конюшните на конвоя. „Когато писарят, който пише протоколите в Общинския съвет, пише “Паметник на Левски“ и „храм-паметник Александър Невски“ ги пише с малка буква, а когато пише „конюшна“, което означава обор за коне, той пише „конюшна“ с главна буква, защото е княжеска конюшна. Под този протокол се подписва целия Общински съвет на София заедно с кмета. Питам – освободили ли са се българите след Освобождението или макар в собствената си държава са останали с все такива робски души и поданици на падишаха, след като „конюшна“ се пише с главна буква, а „храм-паметник“ и „паметника на Левски“ с малка буква“, посочи проф. Иван Стоянов.
Надежда КРЪСТЕВА

Агенция „Фокус“
Пловдив: Градът почете 144 години от трагичната гибел на Апостола на свободата

С панихида в църквата „Св. Св. Петър и Павел“ и поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика, днес в Пловдив беше почетена 144 – та годишнина от трагичната гибел на Апостола на свободата – Васил Левски, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Водещ на възпоменателното честване бе Троян Гогов, актьор от Драматичен театър – Пловдив, а слово пред паметника произнесе преподавателят по история от Националната търговска гимназия в Пловдив – Георги Василевски. В церемонията участваха представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членовете на комитет „Родолюбие“ и Общински комитет „Васил Левски“, ученици от спортното училище „Васил Левски“ и Националната търговска гимназия, също граждани, политически и обществени организации. За да почетат паметта на Апостола и да положат венци и цветя пред паметника на Васил Левски бяха кметът на град Пловдив Иван Тотев, Областният управител Здравко Димитров, представители на командването на Пловдивския гарнизон, заместник-кметове, общински съветници, кметове на райони и представители на общинската администрация.
В словото си за Васил Левски преподавателят Георги Василевски каза, че на всеки 19-ти февруари ние скърбим за Левски като за най-близък, защото виждаме у него собствената си представа за най-чист и идеален човек. „Истинският българин! Той търси и привлича в пряката революционна дейност – подготовката на всеобщо въоръжено въстание, тъкмо такива хора, които гледат „Народната работа повече от всичко друго“. „Повече от себе си да я уважавате“ – както сам казва. На друго място от него четем : „Чисто народният мъж дава всичко, па и себе си жертва“. „За него няма страх, няма никакви извинения, а смъртта му е самата утеха и душеспасение“. Левски съветва : „На такива хора дай работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашни и великодушни“. Апостолът не само по право, но и по-скоро по необходимост застава начело на Вътрешната революционна организация. Удивително е, че той намира сили и време да се занимава успоредно както с най-дребни детайли на изграждащата се революционна организация, така и със стратегическите въпроси“, каза Василевски. Той посочи, че Левски е истински, убеден демократ. „Той е изключително чувствителен и към най-дребните намеци за диктаторство и отхвърля винаги убедително, с факти, тези обвинения. За него решенията трябва и винаги се взимат с „вишегласие“, въпреки тежките условия на нелегална работа. Тази дълбока, категорична привързаност към демократичността в отношенията идва от неговата неподправена скромност. Неволно си даваме сметка колко много неща от нашата история и от нашия сегашен живот не се сбъднаха, не се случиха, а не се и случват както ги планира Левски.България не се освобождава напълно самостоятелно, а в резултат на едно политическо решение на Източния въпрос. Затова и не става „свята и чиста република“ и не българският народ решава каква да бъде свободната българска държава“, каза още в словото си учителят по история. По думите му Левски е оптимизъм, защото вижда рая в свободната българска държава, вижда възможност да се освободи сам същият този народ, за който е написал „Народе“ с четири въпросителни знака. „Докато го има спомена и преклонението пред Левски, ще я има и България!“, подчерта Георги Василевски.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция „Фокус“
Хасково: В Тополовград почетоха паметта на Апостола

Служители от Общинската администрация, представители на политически партии, учреждения, учители, деца, граждани, се събраха на площад ”Освобождение”, за да участват във Възпоменателната церемония, по повод 144-та годишнина от гибелта на Васил Левски. Това съобщиха от пресцентъра на Община Тополовград. Колоната с венци към паметника на загиналите поведоха : председателят на ОбС Васил Сяров, заместник-кметовете Маргарита Георгиева и Наско Стоянов. Впечатляващите изпълнения на рецитаторите от читалищната формация за художествено слово – Ангел Крумов и Иван Янчев, вълнуващото слово на Райна Миланова накараха присъстващите да потръпнат, да се докоснат до величието на най-достойния български син.
Венци и цветя положиха Общинският съвет и Общинската администрация, политическите партии, училища, учреждения, граждани.
Тъжната годишнина се отбеляза и на 17 февруари в библиотеката на читалището с Литературното четене “Поклон, Апостоле!”, подготвено от Детската формация за художествено слово “Сладкодумци”. Тeматична програма в НУ “Св. св. Кирил и Методий”-Тополовград изнесесоха пред своите съученици децата от вторите класове и детския хор. Годишнината почетоха училища и читалища в общината.

Агенция „Фокус“
Стара Загора: Общобългарският комитет „Васил Левски“ – Казанлък подари на кмета Галина Стоянова портрет на Апостола по случай годишнината от гибелта му

С панихида в храм „Света Троица“ в памет на Васил Левски, отслужена от казанлъшки духовници започна отбелязването на годишнината. Пред паметната плоча в двора на църквата много казанлъчани поднесоха първите цветя за Апостола. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Събралото се множество от хора – от Община Казанлък и Общински съвет – Казанлък, патриотични организации и ученици, родолюбци се отправи към барелефа на Васил Левски пред Пощата в града, за да почетат с поднасяне на цветя паметта на Васил Иванов Кунчев. Там прозвуча стихотворението „Обесването на Васил Левски“ от Христо Ботев, изпълнено от Валентина Чернева, от СУ „Екзарх Антим I“.
По-късно от барелефа тръгна и шествието по централния булевард „23 Пехотен шипченски полк“ към паметника на признателност за героизма на Апостола. Начело с барабанчиците на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, в редиците на шествието се присъединиха и от Регионален клуб „23 Пехотен шипченски полк“ при Национално дружество „Традиция“, още ученици от казанлъшки училища, родолюбиви граждани, със своите деца.
Пред бюст – паметника в едноименния парк, с почетен караул на Национално дружество „Традиция“, прозвучаха песни на децата от ДГ „Детелина“ към Министерството на отбраната и литературна композиция на възпитаниците на Гълъбина Михайлова.
Сред официалните лица бе и постоянният секретар при Министерство на отбраната Добромир Тотев. В словото си към присъстващите директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов отбеляза, че еднствено Левски единодушно получава историческата оценка на всички поколения българи като герой на България. Той обърна внимение, че в знак на признателност за всеотдайността на Дякона към свободата на Отечествтото са изградени 150 паметника – 131 в България, а други 19 изразяват признателността на българите към дейността му по света.
След едноминутен мълчалив поклон на колене за Апостола прозвуча традиционният възпоменателен залп и започна поднасянето на венци и цветя от присъстващите.
В края на тържествата по честването на историческата дата от обесването на най-обичаната историческа личност на България, Общобългарският комитет „Васил Левски“ – Казанлък подари на кмета на Община Галина Стоянова портрет на Левски, нарисуван от художника Румен Велев.

Агенция „Фокус“
Васил Василев: Левски служи на младите хора като модел на подражание

Левски служи на младите хора като модел на подражание. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Васил Василев, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“ по повод 144-ата годишнина от обесването на Апостола на свободата и във връзка с Националния ученически конкурс, посветен на 180-годишнината от рождението на Левски. „Има стотици произведения, които са написани, нарисувани от млади хора и за отбелязване е, че всеки си го представя по един малко по-различен начин“, каза той. Васил Василев обясни, че в изобразяването и представата на Васил Левски няма никакъв стереотип. Според него е радостно, че младите хора не само познават Левски, но и той им служи като някакъв модел на подражание. „Служи им като мерило в някаква степен и колкото повече го опознават, колкото повече знаят за него, за живота му, за борбата му, за гибелта му, за разпита пред турския съд, за организацията на революционните комитети, за наредата на работниците за освобождението на българския народ, толкова повече тези хора ще стъпват на здрави национални основи“, коментира председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски“. Той изрази надежда, че когато децата пораснат и започнат да управляват България ще са стъпили на една много по-здрава национална почва.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
ГЕРБ-София: Да почетем паметта на Апостола и да си спомним завета му „Дела трябват, а не думи“

Представители на софийската структура на ПП ГЕРБ отбелязаха 144-тата годишнина от обесването на Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на партията. Народните представители от ГЕРБ – София в 43-тото Народно събрание Александър Ненков, Станислав Иванов, Евгения Алексиева, Димитър Главчев – заместник-председател на 43-тото Народно събрание и Александър Иванов – ръководител на ГЕРБ в район „Витоша“, поднесоха венец и се поклониха пред паметника на Апостола на свободата в столицата. „И нека по често да си спомняме завета на Апостола: „Дела трябват, а не думи“. Именно такъв е призивът на Васил Левски през далечната 1872 г. в писмо до Любен Каравелов. Силата на думите му остава и до днес в сърцата на всички истински българи“, заяви след церемонията Александър Ненков.

Агенция „Фокус“
Хасково: Младежите от ГЕРБ подариха на 144 разпечатки на стихотворението „Обесването на Васил Левски“ на жители на града

Младежите на ГЕРБ Хасково почетоха паметта на Васил Левски с инициатива. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Преди ритуала по повод 144 години от обесването на Апостола на Свободата представители на хасковската структура на ГЕРБ подариха на хасковлии 144 разпечатки на стихотворението „Обесването на Васил Левски“, заедно с едноименната картина. ГЕРБ-Хасково поднесе венец пред паметника на Апостола на Свободата. В ритуала, организиран от Община Хасково, участваха военните от формирование 52740 и духовият оркестър към Община Хасково, както и стотици граждани. Реч произнесе кметът на Хасково Добри Беливанов.

Агенция „Фокус“
Дупница: С траурно шествие беше отбелязана 144-тата годишнина от гибелта на Васил Левски

Дупничани отбелязаха 144-тата годишнина от гибелта на Васил Левски с траурно шествие. Това съобщиха от пресцентъра на Община Дупница. „И Природата плаче с този дъжд за Левски“… тези думи на Василка Сумева, накараха около 200-дупничани дошли на паметника на Апостола да потръпнат. Дъждовното време не уплаши мнозина, които засвидетелстваха уважението си към делото на Апостола на свободата. На днешната дата бе отбелязана 144-ата годишнина от обестването на Васил Иванов Кунчев. Под съпровода на общинския духов оркестър, около 150 дупничани тръгнаха в траурно шествие от пл.Свобода до паметника на Дякона. То бе организирано от „Патриоти Дупница“ и Община Дупница. „Преди 144 години Апостола на свободата увисва на бесилото. От този миг в онзи мразовит ден в покрайнините на София, Левски е безсмъртен в душите и очите на всеки един от нас. Неговата идея, саможертва и дела постигнаха своя резултат. Сега, всеки един от нас може гордо да се наречен свободен българин. На думи всички помним заветите на Левски, но на дела някои ги забравяме. Завети, които всеки ден, всяка минута трябва да помним. Завети, които ще ни съхранят като горд народ с история, с настояще и с бъдеще. Защото „Времето е в нас и ние сме във времето“, каза в словото си кметът на Дупница инж.Методи Чимев. С едноминутно мълчание и падане на колене, дупничани почетоха Васил Левски. В отбелязването на годишнината участваха Мария Манчова, танцов състав „Зора“, мъжки хор “Св. Иван Рилски”, вокален състав “АРТ ПОП” и детска вокална група при ОУ “Евлоги Георгиев”. Венци и цветя поднесоха политически партии, организации и граждани.

Агенция „Фокус“
Служебният премиер Огнян Герджиков: Вълнувам се, когато става дума за тефтерчето на Левски, в което е записвал всяка стотинка, която е харчил за народните дела

Вълнувам се всеки път, когато става дума за тефтерчето на Левски, в което той най-чинно е записвал всяка стотинка, която е харчил за народните дела. Това каза пред журналисти служебният министър-председател Огнян Герджиков след Архиерейската света литургия и панихида в памет на Апостола в храм „Св. Богородица“ в Карлово, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. „Длъжни сме да спазваме заветите му и да учим и възпитаваме на това и децата си“, каза още Огнян Герджиков. Според премиера с всяка изминала година българският народ все повече чувства потребността от тази почит към делото на Апостола, която да му се отдава, и във всички случаи поклонението пред делото на Апостола, което се прави в Карлово, заслужава да бъде подкрепяно.
Министър-председателят Огнян Герджиков взе участие във възпоменателните чествания в Карлово, посветени на 144-та годишнина от гибелта на Васил Левски.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Кърджали: Цвета Караянчева и структурата на ГЕРБ в града почетоха паметта на Апостола

Цвета Караянчева и общинската структура на ПП ГЕРБ в Кърджали участваха в общоградското поклонение по повод 144-та годишнина от гибелта на Апостола. Пред паметника на Левски те поднесоха венци и цветя в знак на признателност и с едноминутно мълчание почетоха паметта и делото на великия българин. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Венец бе положен и от името на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Въпреки проливния дъжд стотици кърджалийци се включиха в тържественото честване. Слово бе произнесено от името на общинския комитет „Левски“. В него се казва: „Той е дяконът-духовник, революционерът, държавникът. Духовникът в него нарича бъдещата ни свобода „храмът на истината за правда и свобода“. Храм, който може да се изгради само по морален път. И в него всеки да постигне своето. Държавникът в него я нарича „свята и чиста република“, която води всичко друго след себе си. И още „демократска република“, в която българи, турци, евреи и всички други ще бъдат равноправни във всяко отношение, а законите ще бъдат създавани с единодушие“. На финала на церемонията бяха връчени наградите в конкурса за есе: „Левски днес“.

Агенция „Фокус“
Доц. Димо Чешмеджиев, историк: Васил Левски задава българския национален идеал и в това се състои неговото величие

Васил Левски задава българския национален идеал и в това се състои неговото величие. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив доц. Димо Чешмеджиев, историк и дългогодишен университетски преподавател в катедра „Етнология“ към Философско-исторически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. По думите му Левски е човекът, който настоява за самоосвобождението на българите. „Той е смятал, че българския народ има достатъчно потенциал да го направи сам. От днешна гледна точка може да го наречем наивен политически, защото е смятал, че това може да стане въпреки волята на така наречените Велики сили. Очевидно не е могло да стане и това после го доказва Освобождението. Апостолът задава българския национален идеал, тоест че сами трябва да се справяме и да бъдем независими. В това е неговото величие и затова той тръгва по села и паланки, за да организира тайни комитети и да просвети народа революционно. Четническите акции преди това, през 1867 и 1868 година, доказват, че народа имат нужда от такова просвещение, да го подготви не само военно-технически за една революция, за едно въстание, а и да го настрои психологически за освобождение. Точно в това е величието на неговото дело“, посочи доц. Димо Чешмеджиев. Той каза още, че Левски до голяма степен продължава идеите на Георги Раковски и на Любен Каравелов. „Много често го противопоставяме сега на тези двама патриарси на българската революция, но всъщност той доразвива техните идеи в някаква степен. По тази линия образът му е по-близък до този на Раковски, тъй като е бил действена фигура. Каравелов е велик идеолог на тази епоха, но той не е бил практически ориентиран човек. Той е бил кабинетен човек, писател и мислител, като в това се състои неговата сила. Левски е човекът, който на практика осъществява тези идеи“, каза историкът. Според доц. Димо Чешмеджиев образът на Апостола днес е по-изчистен. „Няма директиви как трябва да се разглежда образът на Васил Левски и какъв е бил той. Днес на преден план изпъква есенцията, важното при Апостола, а именно това, че настоява за независимост на българите и за самостоятелното им развитие, за мястото им под слънцето на този свят, а не като чужди слуги и подлоги. В съвремието имаме този проблем. Голям процент от българите се виждат като спомагателно колело на някакви велики сили и изживяват патриотизма си чрез други държави. Левски е един контрапункт, тъй като той е настоявал много за тази българска независимост“, коментира университетският преподавател. Доц. Димо Чешмеджиев посочи, че в съвремието Левски е един идеал, към който се стремим. „Идеалът за това е идеал, за да се следва и да се опитваме максимално да се доближаваме до него. Никога не можем да го сторим в максимална степен, защото тогава вече престава да бъде идеал“, смята историкът.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция „Фокус“
Пазарджик: Стотици жители се включиха в поклонението пред паметника на Левски в центъра на града

Стотици жители на Пазарджик се включиха в поклонението пред паметника на Левски в центъра на града по повод 144 години от гибелта на Апостола, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Младежи от града разпънаха дълъг над 20 метра цитат от Левски: „Всичко се състои в нашите задружни сили“. Музикално-поетична програма припомни най-ярките моменти от живота на Апостола, а възрожденски песни огласиха площада пред неговия паметник.
На поклонението присъстваха новият областен управител Златко Митрев, бившият министър на правосъдието и кандидат за депутат от ПП ГЕРБ Екатерина Захариева, представители на общинската администрация, културни институции, много жители на града. Те почетоха паметта на Левски с минута мълчание и падане на колене. Поднесени бяха цветя и венци в знак на признателност към неговото безсмъртно дело.
Ваня НИКОЛОВА

Агенция „Фокус“
Делян Иванов, община Стара Загора: Апостолът е пример на всички поколения със своята патриотична всеотдайност

Въпреки дъжда стотици старозагорци днес сведоха глави пред делото и паметта на Апостола на свободата Левски. С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя пред бюст-паметника му от Община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон, Общинския съвет, областния управител, СУ „В.Левски“, Шесто основно училище „Св.Никола“, патриотични, обществени и политически организации. Това съобщиха от пресцентъра на общината.
Общоградският ритуал, по повод 144-та годишнина от обесването на великия син на България, започна със заупокойна литургия, отслужена от Негово високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприян и храмовото свещеничество на катедрален храм „Св. Димитър“. В словото си владиката нарече Левски „най-яркият и безспорно най-силният образ в новата ни българска история“, като подчерта, че „моралът и достойнството на един народ се градят на неговата история“. Той припомни още, че дякон Игнатий е възпитан в християнската религия и до последния си час Апостолът на свободата остава убеден християнин. „Ако в една епоха липсват силни и ярки личности, тя възкресява и издига такива от миналото“, каза още митрополитът.
Пред паметника на Левски слово за безсмъртното му дело произнесе и секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов. В него той подчерта, че „Апостолът е пример на всички поколения със своята патриотична всеотдайност, със своето очарование на горд и смел водач на революцията, с обаянието на човек, който е прежалил себе си в името на народа“.
Актьорът Ивелин Керанов и третокласници от СОУ „В.Левски“ изнесоха поетичен рецитал, посветен на героичното дело на Апостола.
На ритуала присъстваха зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, областният управител проф. Веска Шошева, общински съветници, представители на политически партии, ученици и много граждани.

Агенция „Фокус“
София: Сдружение „Приятели на Русия и православният свят“ и „Български народен събор“ организират панихида пред паметника на Васил Левски

Гражданско сдружение „Приятели на Русия и православния свят“ и „Български народен събор“ организират в 19:00 часа панихида пред паметника на йеродякон Игнатий – Васил Левски в София във връзка с 144 години от обесването на Апостола, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Панихидата ще бъде отслужена от отец Стоян Божурин и други свещеници.
Никола ПЕТКОВ

Агенция „Фокус“
Благоевград: Жители на общината се поклониха пред паметта на Апостола на свободата

Жители на община Благоевград се поклониха пред паметта на Дякона по време на възпоменателна церемония, организирана от Община Благоевград на площад „Васил Левски“. Това съобщиха от пресцентъра на общината.
Венци и цветя в знак на признателност пред бюст-паметника на Апостола положиха заместник-кметът по строителство и сигурност Янко Янков, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, отец Петър от благоевградския Храм, „Въведение Богородично”, военно формирование 26400, представители на политически партии, културни институции, ученици и граждани.
По време на възпоменателната церемония учениците Виктор Стоилов от Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“, Адриан Мишев и Ваня Александрова от VIII „б“ на ПГСАГ „Васил Левски“, припомниха едни от най-знаковите моменти от живота и делото на националния герой, отдал живота си за Свободна България, а гражданите дошли да отдадат почит коленичиха пред паметта и делото на Апостола.
Васил Иванов Кунчев, е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. Той е популярен с прозвището Левски и е едно от най-светлите имена в българските национално-освободителни борби. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).
Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.
На 27 декември 1872 г. Васил Левски е заловен от турската полиция в района на Къкринското ханче. Присъдата издадена на Апостола е смърт чрез обесване, издадена на 14 януари 1873 г. и изпълнена на днешната през 1873 година в покрайнините на София. В последните си часове Васил Левски се изповядва пред архиерейския наместник на София – отец Тодор Митов като в изповедта си казва: „Каквото съм правил, в полза народу е”.
Вечни ще са словата на Апостола в предсмъртното му писмо: „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.“

Агенция „Фокус“
Бургас: Себеотрицанието на Левски и любовта му към отечеството са акцентите в словото, изнесено пред паметника на Апостола

Десетки бургазлии сведоха смирено глава в памет на Васил Левски, 144 години след неговата гибел, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Бургаски духовници отслужиха заупокойна молитва в памет на Левски пред бюст-паметника на Левски в Приморски парк в Бургас, след което граждани и общественици поднесоха венци и цветя пред паметника на великия българин, отдал живота си в името на Свободна България.
Изнесено бе и слово за живота и делото на Апостола, в което бе припомнено себеотрицанието на Левски и любовта му към отечеството, както и случилото се преди 144 години на 19 февруари, дата която чернее в българския народен календар.
Сред официалните лица, които присъстваха на церемонията бяха кметът на община Бургас Димитър Николов и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. Знаменателният ден, в който отбелязваме 144-тата година от гибелта на Васил Левски, продължава с прожекция на документалния филм „Левски пред съда на Портата и историята“ от 12 часа в Морското казино. Денят в памет на Васил Левски ще завърши с традиционното факелно шествие, което ще тръгне от 18.00 часа от площад „Тройката“ в Бургас.
Силвия ДОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Министър-председателят Огнян Герджиков присъства на литургия и панихида в памет на Васил Левски в Карлово

Министър-председателят Огнян Герджиков присъства на Света литургия и панихида в памет на Васил Левски в храм „Света Богородица“ в Карлово. Това съобщиха от правителствения информационен център. Премиерът е в Карлово по повод навършването на 144 години от смъртта на Васил Левски.

Агенция „Фокус“
Враца: С панихида и възпоменание градът почете паметта на Васил Левски

Церемонията, по отбелязването на 144 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски започна с панихида във Възнесенската църква „Храм – паметник Свети Софроний епископ Врачански”. Това съобщиха от пресцентъра на Община Враца. Заупокойната служба за Йеродякон Игнатий беше отслужена от ставрофорен иконом Николай Костадинов в съслужие със свещеници от храма.
Поклонението продължи с възпоменание пред паметника на Апостола в центъра на Враца. Стихове за Дякона декламираха ученици от ОУ „Васил Левски”, а слово поднесе Красимир Григоров – уредник в Регионалния исторически музей.
В отбелязването, по повод 144-та годишнина от гибелта на Апостола присъстваха заместник-кметът на Община Враца Петя Долапчиева, областният управител Момчил Младенов, общински съветници, представители на политически партии, директори на институции, ученици, граждани.
В знак на признателност и преклонение пред паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя.

Агенция „Фокус“
Кюстендил: С общоградско поклонение беше отбелязана 144-тата годишнина от гибелта на Васил Левски

С общоградско поклонение беше отбелязана 144-тата годишнина от гибелта на Васил Левски в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Кюстендил. Почитта към Апостола бе отдадена пред неговия паметник в центъра на града. На церемонията присъстваха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, Областният управител Йордан Татарски, народни представители, членове на неправителствени организации.
Възпитаниците на театралното ателие към Обединен детски комплекс – Кюстендил изнесоха кратък рецитал, посветен на Апостола на свободата, а в слово бе припомнен животът и делото на Левски. Присъстващите почетоха паметта му с едноминутно мълчание и падане на колене, след което бяха поднесени венци и цветя на бюст-паметника на Апостола. От 12.30 часа на паметната плочна на Дякона в село Соволяно също ще бъдат поднесени цветя, а представители на местното читалище „Светлина“ са организирали музикално-поетична програма.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция „Фокус“
Васил Василев: Интересът към Левски и възрожденците ни е противодействие на опитите за обезличаване на българската история

Интересът към Левски и възрожденците ни е противодействие на опитите за обезличаване на българската история. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Васил Василев, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“ по повод 144-ата годишнина от обесването на Апостола на свободата. Според него това е и противодействие на опитите за обезличаване на българската история, за нейното захаросване и превръщането й в сладникава приказка за съжителство по времената, когато са се водили най-тежките борби. „Не бива да превръщаме историята в слугиня на политиката и истината. Не може да се превръща от политиците в тяхна изтривалка и подметка. Историята и истината са такива, каквито са. Знаем ги от съвременниците на събитията и всякакви опити за тяхното прекрояване, преиначаване, преосмисляне срещат този отпор, който в момента се чувства“, каза той. По думите му децата имат силни сетива за лъжата и когато забележат, че ги заливат с лъжи, естествено е те да търсят това, което е истината, да стигнат до нея. Според Васил Василев само на нейната основа те могат да се развиват правилно като пълноценни хора. Той посочи, че основната задача пред Общобългарски комитет „Васил Левски“ през 2017 г. е върху заветите на Левски да се опитат да внесат малко повече морал в българската политика. „Да покажем на хората, които професионално се занимават с политика, че Левски и другите наши национал-революционери – Ботев и Бенковски, Раковски, Каравелов са формулирали много добре тези принципи, на които трябва да се изграждат и обществените отношения и политиката и да се определя накъде ще върви България“, каза Васил Василев. Васил Василев обясни, че Левски казва: „Ние дейците сме си посветили живота за Отечеството. Трябва да се мисли зряло, па и да се съветваме едни други и да се слушаме. Да избягваме даже най-малката гордост, да не присвояваме на себе си нищо. Всичко се състои според нас според нашите задружни сили. Против тях може да противостои и най-силната стихия“. По думите му това са десетки мисли, свързани с това как трябва да бъде построена държавата и каква е задачата, и какъв трябва да бъде моралният облик на народните хора, които всъщност трябва да водят държавата и народа напред.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Петко Георгиев, комитет „Родолюбие“: Дългът ни пред Апостола на свободата е да върнем човешкото си достойнство

Дългът ни пред Апостола на свободата е да върнем своето личностно човешко достойнство. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Петко Георгиев от комитет „Родолюбие“. По думите му, ако погледнем добре епистоларното наследство на Левски и написаното от него, ще видим, че в цялата си програма и във всичките си действия като Дякон на православната ни църква и като Апостол на национално-освободителното движение, той говори единствено за личностното достойнство на човека, независимо от религия и етнос. „Ние сме отстъпили от този му завет. Ние му го дължим, защото в днешно време българите не живеят достойно. Не може да сме част от европейското семейство, което е едно от най-богатите в световен мащаб, една от най-големите и силни организации, а в същото време да не живеем достойно, а мизерно. Това е много лошо и пагубно за нашия народ. Затова той се разпада, бяга, отстъпва и е пристиснат в ъгъла“, коментира Петко Георгиев. Според него се сещаме за Васил Левски само в конкретни дни по конкретни повод, какъвто е отбелязването на годишнината от гибелта му. „Модерната българска държава няма устоите на някои други западни демокрации, в които всеки ден да се припомнят нещата и събитията, поради които тази нация се е състояла. Ние бихме могли да използваме добре заветите на Левски и да си ги припомняме всеки ден, както го правят американците и французите. Те всеки ден си припомнят, че върховенството е на закона, че свободата и равенството са важни“, каза той и посочи, че тези неща са им станали постулати и живеят с тях. „Това е и причината техните общества да се развиват, докато ние по течение на безвремието сме захвърлили тези важни неща в ъгъла на историята. Те не трябва да са там, защото са непреходни. Ние все още смятаме, че заветите и събитията, заради които нацията ни е факт днес, са отминали, отколешни, забравени и ненужни“, подчерта Петко Георгиев.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция „Фокус“
Васил Василев: Ако не беше жив духът на Апостола Васил Левски, нямаше да се издигат негови паметници и хиляди деца от страната да се включват в комитетите „Млади възрожденци“

Ако не беше жив духът на Апостола Васил Левски, нямаше да се издигат негови паметници и нямаше хиляди деца от страната да се включват в комитетите „Млади възрожденци“. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Васил Василев, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“ по повод 144-ата годишнина от обесването на Апостола на свободата. По думите му младите хора се включват в клубовете именно с цел и желание да научат повече за Левски, да разберат какъв е този човек и да направят така, че не само те да заприличат доколкото могат на него, но и когато пораснат и станат зрели хора да променят нещата в държавата така, че тя да върви в посоката, в която я вижда Левски като чиста и свята република. Василев обясни, че всяка седмица се открива по един нов клуб „Млади възрожденци“ и поне един път в месеца и нов комитет „Васил Левски“. „В момента комитетите са над 70, а клубовете са 220-230. Това е едно явление в цялата страна. При нас постъпват много нови членове – колективни членове, които са част от големи организации, институции, както и отделни хора“, коментира той. „На 9 февруари ние, софиянци, винаги сме пред паметника на Апостола в София, а общинските комитети „Васил Левски“ и клубовете „Млади възрожденци“ – в цялата страна пред паметниците, паметните плочи, местата свързани с Левски, дори и в училища и читалища, носещи името на Апостола. В цялата страна отбелязва тази знаменателна за нас дата“, каза Васил Василев.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Стара Загора: С поредица от събития в Казанлък ще бъде отбелязана 144-та годишнина от гибелта на Васил Левски

С панихида в храм „ Св. Троица“ в Казанлък в 11.00 часа ще започне отбелязването по повод 144 години от гибелта на Васил Левски. Това каза за Радио „Фокус“ Сребра Касева, началник-кабинет на кмета. Участващите в честването ще се поклонят пред паметната плоча на Апостола в двора на черквата. В 11.30 часа ще се извърши поклонение пред барелефа на Левски на бул. „23 Пехотен Шипченски полк“. След това ще се проведе шествие до бюст – паметника на Апостола в едноименния парк в Казанлък, където в 12.00 часа ще започне паметен ритуал по повод 144 години от гибелта на Левски.
Славяна ГАЙДАРОВА

Агенция „Фокус“
Сливен: Ученици ще дадат на почетен караул пред паметника на Васил Левски в града

Почетен караул ще има пред паметника на Васил Левски на площад „Васил Левски“ в Сливен от 9.00 до 17.00 часа в деня, в който се навършват 144 години от гибелта на Апостола на свободата. Инициативата е на Община Сливен, с подкрепата на Регионално управление на образованието и Общински комитет „Васил Левски“, съобщиха от пресцентъра на общината. Ще участват ученици от клубовете „Млади възрожденци“ при Професионална гимназия по механотехника, Профилирана гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“, Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“, Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“, Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“, Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Мария Кюри“ и Средно училище „Пейо Яворов“.

Агенция „Фокус“
Бургас: Заупокойна молитва ще бъде отслужена пред паметника на Васил Левски в града

Ще бъде отслужена заупокойна молитва пред паметника на Васил Левски в града, съобщиха от Община Бургас. По случай 144-годишнина от обесването на Васил Левски признателни бургазлии ще поднесат венци и цветя на паметника на Апостола на свободата. Веднага след това от 12:00 часа в Културен център „Морско казино“, зала „Георги Баев“ ще бъде излъчен документалният филм „Левски пред съда на Портата и историята“. Той разказва защо и как през есента на 1872 година турските власти разкриват комитетската мрежа на българската освободителна организация, разказва за хода, резултатите и отзвука на последвалия съдебен процес срещу Левски и неговите сподвижници в края на 1872 година и началото на 1873 година. Основен акцент във филма пада върху значимото му място и роля в тези събития, за действията на Левски преди залавянето му, за пътя от Къкрина към София и най-вече за поведението му пред посрещналите го със смесени чувства султански съдници. Сценарият е на проф. д.и.н. Дойно Дойнов, режисьор е Андрей Алтъпармаков, а оператор Стефан Алтъпармаков.

Агенция „Фокус“
Пловдив: За поредна година комитет „Родолюбие“ ще отдаде почит пред паметта на Апостола на свободата – Васил Левски

За поредна година комитет „Родолюбие“ в Пловдив ще отдаде почит пред паметта на Апостола на свободата – Васил Левски. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Петко Георгиев от патриотичната организация. По думите му родолюбците ще присъстват на панихидата в храм „Св. св. Петър и Павел“ по повод 144-години от гибелта на Левски, която започва в 10:00 часа. „Ще участваме като християни в литургията и в панихидата. След това от 11:00 часа ще отидем и пред паметника на Апостола на Бунарджика, където заедно с почетната рота ще отдадем почит пред паметта на героя“, обясни Георгиев. Той посочи, че комитет „Родолюбие“ се включва в отбелязването на годишнините от смъртта на Васил Левски с чувство за дълг. „Винаги когато се изправим пред гранитния поглед на Апостола се появява тръпка, чувството на българщина, която разпуква у нас. Това се случва и когато зазвучи военна духова музика. Наистина сакрални моменти“, коментира Петко Георгиев.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция „Фокус“
Благоевград: Обществеността ще отбележи 144 години от обесването на Васил Левски

С ритуал по полагане на венци и цветя в града ще бъдат отбелязани 144 години от обесването на Васил Левски. Паметта на Апостола ще бъде почетена от 11.00 часа пред бюст-паметника на Дякона, намиращ се на бул. „Васил Левски“, в областния център, съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.
Васил Иванов Кунчев, популярен с прозвището Левски, е едно от най-светлите имена в българските национално-освободителни борби. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Левски е участник в легията на Раковски, знаменосец в четата на Панайот Хитов, пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

Агенция „Фокус“
Националният военноисторически музей и Асоциация дебати организират публичен дебат за Васил Левски

В годината на Васил Левски, в деня, в който отбелязваме 144-ата годишнина от неговата смърт, Националният военноисторически музей и Асоциация дебати организират публичен дебат на тема: Полезно ли е за България идеализирането на Левски? Събитието ще започне в 11.30 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92 в София. Това съобщиха от пресцентъра на музея.
Позициите „ЗА“ и „ПРОТИВ“ ще бъдат защитени от два отбора с по трима участника. Във всеки един отбор участниците ще са от различни поколения – един ученик, един младеж, завършил висшето си образование, и един реализирал се вече в професията си човек. Двете позиции ще бъдат подкрепени от радио водещите Ива Дойчинова и Симеон Колев, които са доказали, че могат аргументирано и пламенно да отстояват своето мнение.
Главно действащо лице ще бъде публиката, която ще излъчи победителя в дебата. Тя ще има възможност да задава въпроси на участниците, а задалият най-добрия въпрос ще получи едногодишен билет за безплатно посещение на НВИМ и филиалите му.
Входът за дебата е свободен, а по случай годишнината от смъртта на Левски входът за експозицията на НВИМ ще е на половин цена.

Агенция „Фокус“
Пазарджик: Константийският епископ Яков ще отслужи панихида за йеродякон Игнатий в храм „Успение на Пресвета Богородица“

С благословението на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Негово преосвещенство Константийският епископ Яков ще отслужи панихида за йеродякон Игнатий – Васил Левски от 11.00 часа в храм „Успение на Пресвета Богородица“ в град Пазарджик, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
От 12.00 часа ще се състои Литийно шествие и поклонение пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски.
Никола ПЕТКОВ

Агенция „Фокус“
Входът за експозицията на Националния военноисторически музей ще е на половин цена

По повод 144-ата годишнина от смъртта на един от най-великите синове на България входът за експозицията на Националният военноисторически музей ще е на половин цена. Това съобщиха от пресцентъра на музея. Посетителите ще могат и в този ден да видят косите на Левски, запазени от майка му, кръстчето, което е носил постоянно, тасчето за вода и личния му револвер, система „Гасер“, М 1870.
От 11.30 часа в кинозалата на музея ще се проведе дебат за Левски с участието на професионални дебатьори от Асоциация Дебати и две от знаковите лица на българския ефир – Ива Дойчинова и Симеон Колев. Входът за дебата е свободен.

Агенция „Фокус“
София: Въвежда се временна организация на движението във връзка с възпоменателна церемония пред паметника Васил Левски

Въвежда се временна организация на движението във връзка с възпоменателна церемония пред паметника Васил Левски по повод 144-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
От 17.00 до 17.30 часа ще се отслужи панихида в храм „Света София”. От 17.40 до 18.00 часа ще се проведе литийно шествие по следния маршрут: от храм „Света София” по ул. „Московска” до паметника на Васил Левски.
– От 18.00 часа ще се проведе възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства както следва:
– От 08.00 до 18.00 часа, с изключение на автомобилите на служителите на общинска администрация и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент” на:
– пл. „Николай Гяуров”;
– ул. „Московска” между ул. „Г.С.Раковски” и бариерата на английското посолство.
От 08.00 до 19.15 часа на:
– северната част на пл. „Св. Ал. Невски” и ще се закрият базарите за художествени произведения;
– ул. „Московска” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”;
– бул. „Янко Сакъзов” между ул. „Кракра” и бул. „Васил Левски”;
– ул. „Дунав” между пл. „Св. Ал. Невски” и бул. „Кн. Ал. Дондуков”.
От 14.00 до 19.15 часа на:
– бул. „Васил Левски” между ул. „Оборище” и бул. „Кн. Ал. Дондуков”;
– ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”;
– ул. „11-ти август” между ул. „Врабча” и пл. „Св. Ал. Невски”;
– ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”.
От 14.00 до 20.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по:
– бул. „Васил Левски” между ул. „Оборище” и бул. „Кн. Ал. Дондуков”;
– бул. „Янко Сакъзов” между ул. „Кракра” и бул. „Васил Левски”;
– ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”;
– ул. „11-ти август” между ул. „Врабча” и пл. „Св. Ал. Невски”;
– ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”;
– ул. „Дунав” между пл. „Св. Ал. Невски” и ул. „Московска”.
От 14.00 до 20.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по:
– бул. „Васил Левски” при бул. „Цар Освободител” посока ул. „Оборище”, с изключение на автобусите от линии №№ 9, 280 и 306;
– бул. „Янко Сакъзов” при бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” /посока ул. „Кракра”/, с изключение на трамвайните мотриси от линии №№ 20, 22 и 23;
– ул. „Врабча” при ул. „Дунав”, посока бул. „Васил Левски”.
От 14.00 до 20.30 часа на 19.02.2017 г. се променят маршрутите на тролеите, както следва:
– тролейбусни линии № 1 и 2 в посока съответно ж.к. „Левски Г” и ж.к. „Хаджи Димитър“: от Пета градска болница и ж.к. „Бъкстон” по маршрутите до кръстовище бул. “Васил Левски” – бул. “Цар Освободител”, надясно по бул. “Цар Освободител”, надясно по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по ул. “Ген. Гурко” и наляво по бул. “Васил Левски” по маршрутиге;
– тролейбусна линия № 9 в посока площад “Сточна гара”: от ж.к. Борово по маршрута до кръстовище бул. “Васил Левски” – ул. “Г. С. Раковски”, направо по бул. “Васил Левски” до кръстовище бул. “Васил Левски” – бул. “Цар Освободител”, надясно по бул. “Цар Освободител”, надясно по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по ул. “Ген. Гурко” и наляво по бул. “Васил Левски” по маршрута;
– тролейбусни линии № 4 и 11 в посока съответно ж.к. Хаджи Димитър и площад „Сточна гара”: от бул. „Цар Освободител” наляво по бул. „Васил Левски”, наляво по ул. „Ген. Гурко”, наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и надясно по бул. „Цариградско шосе” по маршрутите
– тролейбусите от линия № 1, преминали преди затваряне на участъка към ж.к. Левски Г, ще се движат по маршрут: от бул. „Владимир Вазов” надясно по ул. „Острово”, по маршрута на тролейбусни линии № 2 и 4, продължават по ул. „Васил Петлешков” до ул. „Ильо войвода”, наляво по ул. „Ильо войвода” и наляво по бул. „Владимир Вазов” по маршрута до ж.к. Левски Г двупосочно
– тролейбусите от линии № 2 и 4, преминали преди затваряне на участъка към ж.к. Левски Г, ще се движат по същия маршрут: от крайната станция продължават по ул. „Васил Петлешков” до ул. „Ильо войвода”, наляво по ул. „Ильо войвода” и наляво по бул. „Владимир Вазов” по маршрута на тролейбусна линия № 1 до ж.к. Левски Г двупосочно
– тролейбусите от линия № 11, преминали в участъка между площад „Васил Левски” и площад „Сточна гара” преди затварянето, изчакват на площад „Сточна гара”
От 17.00 часа във връзка с подготовка на церемонията се ограничава достъпът на граждани в района около паметника на Васил Левски.
Автомобилите, обслужващи снимачния екип на Българска национална телевизия да паркират в северозападната част на пл. „Св. Ал. Невски” между ул. „Оборище” и ул. „11-ти август”.
Закриват се местата в режим на платено паркиране.
Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието, постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища, както и полицейски пост на кръстовището бул. „Васил Левски” – ул. „Ген. Гурко” за извършване на ляв завой на тролейбусите от тролейбусни линии №№ 4 и 11 от бул. „Васил Левски” към ул. „Ген. Гурко”.

Агенция „Фокус“
София: Браницкият епископ Григорий ще отслужи панихида за йеродякон Игнатий

По повод 144 години от кончината на йеродякон Игнатий (Васил Левски) в столичния храм „Св. София“ ще бъде отслужена панихида от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. Молитвено участие в заупокойното богослужение ще вземе и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Това съобщиха от пресцентъра на Светия Синод. Начало на панихидата е 17:00 часа.
От храма литийно шествие ще се отправи към паметника на Левски за официалната церемония, която е с начален час 18:00.
Приканват се православните християни да вземат молитвено участие в заупокойното богослужение за Апостола на свободата.

Агенция „Фокус“
Отбелязваме 144 години от гибелта на Васил Левски

Навършват се 144 години от гибелта на Васил Левски. На 18 февруари е изпълнена смъртната присъда на Апостола на свободата. През 1873 г. край София е обесен Васил Левски.
Васил Иванов Кунчев (Левски), наричан още Дякона или Апостола, е роден в град Карлово на 18 юли 1837 г. Учи в родния си град, а след това в Стара Загора. През 1858 г., с помощта на вуйчо си Василий, Левски приема монашество под името Игнатий, а година по-късно става дякон. На 3 март 1862 г., под влияние на идеите на Г. С. Раковски, Васил Кунчев заминава за Сърбия и постъпва в Първа българска легия в Белград, като участва в сраженията за Белградската крепост. В този период получава прозвището Левски, заради проявената храброст и ловкост. След разпускането на легията Левски се присъединява към четата на дядо Ильо войвода.
През 1863 г. се прехвърля в Румъния, но след кратък престой се завръща в България. От 1864 до 1866 г. учителства в с. Войнягово и организира „патриотични дружини“ за бъдещото въстание. През 1867 г. Левски е знаменосец на четата на Панайот Хитов, следващата година заедно с него се връща в Сърбия и постъпва във Втора легия. След разпускането й прави опит да премине в България с чета, но е заловен от сърбите и затворен в Зайчар. Така неуспехът на четническата тактика го довежда до идеята, че изходът на национално – освободителната борба е в пренасяне на нейния център в България. Идеята му се състой в изграждане на революционни комитети вътре в самите български земи, които да се превърнат в центрове българската революция. Тази идея той изразява най-напред в едно писмо до Панайот Хитов, а след това я прави достояние и на други дейци от българската революционна емиграция в Румъния. В резултат на 11 декември 1868 г. и на 1 май 1869 г. Левски предприема две обиколки из страната. За първата си обиколка той получил известна материална подкрепа от Българското общество в Букурещ, а за втората бил подпомогнат от либералната група „Млада България“, която го снабдила и със специална прокламация на български и турски език, издадена от името на „Привременно правителство в Балкана“. На 26 август се завръща в Букурещ, за да участва в създаването на БРЦК, но тъй като идеите му не са приети от революционерите в Румъния на 26 май 1870 г. Левски напуска Букурещ и се завръща в България с цел да организира и изгради мрежа от революционни комитети. Успява да привлече за свои помощници редица революционни дейци като Хр. Иванов-Големия, Т. Пеев, С. Младенов, отец Матей Преображенски (Миткалото), Ив. Драсов, Ив. Атанасов-Арабаджията и др. Функциите на централен комитет или т. нар. Привременно правителство възлага на Ловешкия комитет. За връзка с емиграцията в Турну Магуреле е създадено задгранично представителство на ВРО. Успехите на Левски в изграждането на революционната организация променят отношението на Българския революционен централен комитет в Букурещ към него. През 1871 г. от Румъния са му изпратени като помощници Ангел Кънчев и Димитър Общи. С изградената вътре в страната революционна организация Левски застанал изцяло в подкрепа на Любен Каравелов и неговата борба против привържениците на либералното течение в БРЦК. През втората половина на 1871 г. той изработил проектопрограма и проектоустав на БРЦК и ги изпратил до революционните комитети за обсъждане и мнение. По негова инициатива в края на април и началото на май 1872 г.в Букурещ било свикано първото Общо събрание на БРЦК, на което Левски получава и специално пълномощие за действие в българските земи. Възгледите на Апостола за изграждане на ВРО и нейните задачи са изложени в изработената от него „Нареда на работниците за освобождението на българския народ“ (1871 г.). В уводната и част е формулирана целта на организацията: „С една обща революция да се направи коренно преобразование на сегашната държавна деспотско-тиранска система и да се замени с демократска република (народно управление). На същото това място, което нашите прадеди със силата на оръжието и със своята кръв (са) откупили, в което днес безчовечно беснеят турските кесаджии и еничари и в което владее правото на силата, да се издигне храм на истината и прaвата свобода, а турският чорбаджилък да даде място на съгласието, братството и съвършеното равенство между всички народности. Българи, турци, евреи и др. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да било. Всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласие на всички народности ще се изработи.“ За всяко отклонение от тази цел „Наредата“ предвиждала смъртно наказание. Останалите и параграфи се отнасят до организационната структура на ВРО, правата и задълженията на революционните дейци и наказанията за извършените от тях провинения. След като получава пълномощието от БРЦК. Васил Левски се завръща в България и продължава по-нататъшното изграждане на ВРО. Основава нови комитети не само в Северна, но и в Южна България, включително и в Македония. Точно когато дейността му достига своя най-голям размах на 22 септември 1872 г. в Арабаконашкия проход (дн. Ботевградски проход), Средна Стара планина, въпреки забраната от негова страна, е ограбена турска пощенска кола. Акцията е организирана от Общи, взети са 125 000 гроша, които трябвало да бъдат използвани за нуждите на Вътрешната революционна организация. В отговор турските власти предприемат масови арести на населението в този край, задържани са и голям брой членове на революционните комитети в Тетевен, Орхание (дн. Ботевград), Етрополе, Ловеч и близките край тях села. Действията на турските власти са улеснени до голяма степен от признанията, които прави Димитър Общи след залавяне му. Благодарение на тях властта попада и по следите на В. Левски. За да бъде предпазена от пълно унищожение ВРО, БРЦК иска от Апостола да вдигне въстание в България. Той обаче отказва, тъй като въпреки постигнатите успехи смята, че подготовката за въстание не е достатъчна. С риск на живота си Пазарджик Левски се отправил към Ловеч, за да може да прибере и запази архивите на организацията. След това има намерение да се прехвърли в Румъния. На 26 декември 1872 г. пристига в Къкринското ханче, откъдето възнамерява да тръгне за Търново и Букурещ. При пътуването от Ловеч до Къкрина е придружаван от Никола Цветков.
На 27 декември 1872 г. Левски е заловен от турските власти. Първоначално е отведен за разследване в Търново, а след това е изправен пред специален съд в София. Първият разпит е проведен на 4 януари 1873 г. от комисия начело с Али Саиб паша. Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на ВРО върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. На 7 януари е организирана очна ставка с Димитър Общи и Атанас Попхинов. На следващия ден за одобрение специалната комисия изпраща до великия везир в Цариград присъдата на членовете на Революционния комитет в с. Голям извор, Тетевенско, участвали в обира при Арабаконак.
В края на януари и началото на февруари група комитетски дейци от Чирпанско и Старозагорско замислят план за освобождаването на Васил Левски. Под ръководството на Атанас Узунов се подготвя чета, която трябва да спре влака за Одрин и да освободи Левски. Замисълът не довежда до съществен резултат.
Левски е осъден на смърт чрез обесване. Със специална султанска заповед на Абдул Азис смъртната присъда на Апостола е потвърдена.

Васил Левски се налага като лидер на ВРО, идеолог, организатор и ръководител на българското национално- освободително движение. Далновиден и талантлив организатор, той обобщава опита на революционното движение до този момент и пръв достига до съзнанието за необходимостта от предварителна подготовка чрез създаването на революционни комитети и пренасяне на центъра на организирането на националната революция в българските земи. Убеден демократ, Левски вярвал в силите на българите сами да извоюват своята свобода, защото „който ни освободи, той ще ни зароби“. Проповядва идеята за „свята и чиста република“, за общество и държава, в която всички „да бъдат напълно свободни там, гдето живее българинът – в България, Тракия, Македония“.
В цялата страна се организират възпоменателни церемонни, на които ще бъде почетена паметта на Левски.

Агенция „Фокус“
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на панихида в памет на Васил Левски в столичния храм „Света София“

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на панихида в памет на Васил Левски, отслужена от свещенослужители при Софийска Св. митрополия. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Вицепрезидентът ще се включи в литийното шествие до паметника на Васил Левски, където ще присъства на възпоменателната церемония по повод 144 години от гибелта на Апостола на свободата.

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев ще участва във възпоменателната церемония по повод 144 години от гибелта на Васил Левски

Президентът Румен Радев ще участва във възпоменателната церемония по повод 144 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Васил Левски в столицата.

Източник: www.focus-news.net

0 отговори

Остави отговор

Желаете да се присъедините към дискусията?
Оставете вашия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *